«Να απευθύνω μια ύστατη έκκληση στην Αντιπολίτευση να ξανασκεφτεί τη στάση της. Είναι οξύμωρο η Αξιωματική Αντιπολίτευση να έχει αρχηγό που σπούδασε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής και στην Ελλάδα να αρνείται τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο εν μία νυκτί άλλαξε θέση υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατέληξε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η ΝΔ εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να καταργήσει το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως βουλευτής έζησα δύο προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η πρώτη το 2007 με την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16 από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με υπουργό Παιδείας την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, που δυστυχώς ναυάγησε από την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και σήμερα αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κατώτερο των περιστάσεων.
Η δεύτερη το 2014 με τη συμπερίληψη του άρθρου 16 στις προτάσεις του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι εξελίξεις είναι γνωστές. Δεν επέτρεψαν την ευόδωση και εκείνης της προσπάθειας. Επικράτησε ο λαϊκισμός, πλευρές του οποίου καταδίκασε εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς κατόπιν εορτής, με το «mea culpa» στο συνέδριο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».
Πλεονεκτήματα από την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε, επίσης, ότι «κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Αυτό σημαίνει οικονομική αιμορραγία στις οικογένειες των ξενιτεμένων φοιτητών, σημαίνει ότι πολλοί από τους φοιτητές μας δεν επιστρέφουν πίσω, κάτι που επιτάθηκε εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Γιατί, λοιπόν, να μην κρατήσουμε αυτά τα παιδιά εδώ ή τουλάχιστον ένα μέρος τους με σαφώς χαμηλότερο κόστος σπουδών για τις οικογένειές τους;
Επιπλέον, είναι ηλίου φαεινότερον ότι η σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο -και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, που ταυτίζει το όνομά του με αυτή τη μεταρρύθμιση- θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη σύσταση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι η προσέλκυση πλήθους ξένων φοιτητών και ερευνητών, οι οποίοι αφενός θα αποτελούν πηγή ενίσχυσης της οικονομίας αφετέρου θα καταστούν πρεσβευτές της Ελλάδος στις χώρες τους. Και αναμφίβολα η σύσταση παραρτημάτων από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού θα ενισχύσει συνολικά το επίπεδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ωφελώντας και τα δημόσια ΑΕΙ».