Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Λαρισαίος βουλευτής υποδέχθηκε μαθητές του 5ου Δ.Σ. Τυρνάβου στη Βουλή

«Γιατί πληρώνουμε τους βουλευτές; Ποια είναι η δουλειά τους; Τι κάνουν στη Βουλή; Στα ερωτήματα αυτά, που είναι εύλογα σε μαθητές του δημοτικού, φιλοδοξούν να απαντήσουν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που οργανώνονται στη Βουλή των Ελλήνων, και γι’ αυτό, ιδιαίτερα σε εποχές που περισσεύει ο λαϊκισμός, είναι χρήσιμα αυτά τα προγράμματα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στις μαθήτριες και τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, που επισκέφθηκαν το κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής του νομού, που καλωσόρισε τα παιδιά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στην εθνική αντιπροσωπεία, αναφέρθηκε στην πρόνοια του Συντάγματος για τον αριθμό των βουλευτών που μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως 300. Πράγματι, με απλό νόμο μπορούμε αν συμφωνήσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των βουλευτών. Θα είναι, όμως, αυτό τελικά προς συμφέρον του πολίτη;

Σίγουρα θα ανεβεί το κύρος του βουλευτή που έχει πολλές φορές με ευθύνη ημών των ίδιων τρωθεί, αλλά με δεδομένο ότι ο κύριος όγκος του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί στο λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξει έλλειμα επαρκούς εκπροσώπησης σε περιοχές με έντονη δημογραφική κάμψη».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι αποστολή του βουλευτή είναι να επεξεργάζεται και να ψηφίζει νόμους με βάση τη συνείδησή του, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, τιμώντας την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που εκπροσωπεί. Επιπλέον, χρέος του βουλευτή, που εκφράζει τη νομοθετική εξουσία, είναι και η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην εκάστοτε κυβέρνηση ως τον φορέα της διακριτής εκτελεστικής εξουσίας.

Η νομοθετική με την εκτελεστική εξουσία που βασίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης, μαζί με την δικαστική εξουσία, που εξ ορισμού πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αποτελούν τους πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όταν φτάσει η ώρα να ασκήσετε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα συνειδητοποιήσετε ότι και η δημοκρατία έχει κι αυτή αδυναμίες, όπως η λεγόμενη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αλλά δεν έχει εφευρεθεί μέχρι σήμερα καλύτερο πολίτευμα.

Χρέος μας είναι να θέτουμε διαρκώς αυστηρότερες ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύουμε την ποιότητα της δημοκρατίας. Και η καλύτερη ασπίδα για τη δημοκρατία είναι να είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες. Αυτή είναι και η προτροπή μου προς εσάς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ