Στο βουλευτικό του γραφείο, ο βουλευτής Λάρισας της Νίκης Γεώργιος Ρούντας και μέλη της τοπικής γραμματείας υποδέχτηκαν αντιπρόσωπο της Επιτροπής Πληττόμενων από την κακοκαιρία “Daniel” Μελισσοκόμων Θεσσαλίας και Φθιώτιδας.
Κατά τη συνάντηση και με τη βοήθεια της εξαιρετικής ανάλυσης του φιλοξενούμενου, διαφάνηκε ότι η παρούσα νομοθετική πραγματικότητα δημιουργεί στον ήδη ταλανιζόμενο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου κλάδο, πολλά προσκόμματα στη δραστηριοποίησή του, από τη μεταφορά στον τόπο εργασίας και την εφαρμογή εκεί διαφόρων μεθόδων μέχρι και την πώληση.
Ξεκινώντας από την πρόσκληση του μέτρου 5.2, που αναφέρεται στις αποζημιώσεις ζωικού και φυτικού κεφαλαίου από πλημμύρες και πυρκαγιές, αναπτύχθηκαν οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν από τους μελισσοκόμους ώστε να μην εμποδίζεται η επαγγελματική τους εξέλιξη, με τις οποίες υπήρξε απόλυτη συμφωνία.
Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι θα πρέπει η κυκλοφορία των μελισσοκόμων να είναι κατ’ εξαίρεση ανεμπόδιστη και να τροποποιηθούν “απίστευτες” ρυθμίσεις που αποτελούν πραγματική τροχοπέδη στις μεταφορές τους.
Ας ληφθεί, ακόμη, υπόψιν ότι οι Έλληνες μελισσοκόμοι μπορούν να εκπαιδευτούν κατά τόπους έτσι ώστε όχι μόνο να παρέχουν ειδοποιήσεις εμπρησμών αλλά και να λειτουργούν ως εθελοντές πυροπροστασίας για τα πολύπαθα δάση μας. Ερωτάται, συνεπώς, η κυβέρνηση: πώς αντιμετωπίζετε έναν κλάδο 25.000 εργατών του δάσους; Αντί να εγείρετε ενστάσεις επικινδυνότητας αφήστε τους μελισσοκόμους να δουλέψουν.
Θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα των ελληνοποιήσεων μελιού τρίτων χωρών και της εκτεταμένης νοθείας η οποία βγάζει τους παραγωγούς μας εκτός ανταγωνισμού.
Ως ένα ελάχιστο μέτρο τόνωσης της διάθεσης ελληνικών προϊόντων προτάθηκε το να επιβάλει η κυβέρνηση το αγνό ελληνικό μέλι και γενικότερα τα αγνά ελληνικά προϊόντα να προσφέρονται σε σημαντικό ποσοστό στα γεύματα των εγχώριων ξενοδοχείων.
Το ελληνικό μέλι, που είναι το καλύτερο στον κόσμο, πρέπει να φτάνει σε όποιο μέρος του κόσμου υπάρχει ζήτηση και προς τούτο η ανάπτυξη των μελισσοκόμων μας όχι μόνο απρόσκοπτη πρέπει να τυγχάνει αλλά και ποικιλοτρόπως βοηθούμενη από την πολιτεία.
Ο κλάδος αυτός μαζί με τον ευρύτερο αγροδιατροφικό θα μπορούσε να υποστηρίξει όχι μόνο την αυτάρκεια βασικών αγαθών της Ελλάδας αλλά και την οικονομία της με αξιόλογες και στοχευμένες εξαγωγές. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι μάλλον “διώκεται” μέσα σε μία γενικότερη εικόνα διάθεσης αυτοκαταστροφής της εγχώριας παραγωγής παρά στηρίζεται και προστατεύεται από την πολιτεία.
Η ΝΙΚΗ στηρίζει τους μελισσοκόμους και τα δίκαια αιτήματά τους για αποζημιώσεις και άρση των εμποδίων δραστηριοποίησής τους στον ιδιαίτερα ευλογημένο τόπο μας.