TO 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στις 19 και 20 Μαρτίου 2024, το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου πραγματοποίησε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος, που εκπονεί το σχολείο με τίτλο «Κλιματική αλλα…Γη. Ώρα μηδέν ή όχι;».

Στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και τις ευθύνες όλων μας, με τελικό στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς μας, για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Την πρώτη μέρα, οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ.κ. Μαγαλιού Ελένη , Γκαλίτσιου Βάσω και Βλαχάβα Χαρούλα επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Στυλίδας – Υπάτης και παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Κλιματικές αλλαγές – Ακραία καιρικά φαινόμενα”.

Αρχικά έγινε παρουσίαση του προγράμματος από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ και οι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε παιχνίδια που εντυπωσίασαν όλους. Στη συνέχεια, οι μαθητές έκαναν μικροσκοπική παρατήρηση με στερεοσκόπιο φύλλων ελιάς, λουλουδιών, βοτάνων, κόκκων άμμου και παρατήρησαν διάφορα είδη πετρωμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Ακολούθησε επίσκεψη στις Θερμοπύλες, περιοχή με περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον στο μνημείο-άγαλμα του Λεωνίδα και στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου παρακολούθησαν την ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Ακολούθησε σύντομη επίσκεψη στις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα, όπου οι μαθητές περπατώντας στα πολύπλοκα ελικοειδή μονοπάτια του θαύμασαν όλα σχεδόν τα είδη βλάστησης: Δένδρα, αειθαλή και φυλλοβόλα, θάμνους, πολυετή ποώδη φυτά, αναρριχώμενα, παχύφυτα και κάκτους, και πολλά μεσογειακά και ξενικά είδη όπως οι ουασιγκτώνιες (φοίνικες ) της κεντρικής εισόδου.

Η μέρα μας συνεχίστηκε στο Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών στο Λόφο των Νυμφών στην Παλαιά Πεντέλη. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του Αστεροσκοπείου, από τους Μετεωρολόγους κ. Κωλέτση Ιωάννη και Μπέρου Ματίνα και στη συνέχεια συμμετείχαν στο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μετεωρολογίας “Περί Ανέμων & Υδάτων”, που περιελάβανε βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές με τη χρήση tablet και κινητών τηλεφώνων(Βιωματική μάθηση).

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές κατανόησαν ένα μετεωρολογικό χάρτη, το σχηματισμό μιας καταιγίδας κι ενός ανεμοστρόβιλου, τη δημιουργία ενός κεραυνού, έμαθαν να ξεχωρίζουν τα είδη των νεφών, ενώ μέσα από τις πειραματικές διαδικασίες εμπέδωσαν τη δημιουργία της βροχής, τον σχηματισμό ενός νέφους και τη σάρωση ενός ψυχρού μετώπου.

Εξαιτίας του γεγονότος πως το τελευταίο διάστημα η χώρα μας και ιδιαίτερα η περιοχή μας επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των φαινομένων με ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους προστασίας από τέτοιου είδους καταστάσεις(αντιμετώπιση κεραυνών).

Στο τέλος ένα παιχνίδι ερωτήσεων ήρθε να ολοκληρώσει την ενδιαφέρουσα παρουσίαση, με τη νικήτρια ομάδα να λαμβάνει αναμνηστικό έπαθλο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, απέσπασε το βραβείο Greek Green Award 2022 στην κατηγορία «Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σε σχολεία», που απονεμήθηκε στη 4η Διεθνή Έκθεση Verde.tec

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ