Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: ΜΕ ΚΚΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σε εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα: «Ο λαός της Θεσσαλίας με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους».

Η εκδήλωση συνεχίζεται με παρεμβάσεις.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπα μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Βρισκόμαστε εδώ, στον Θεσσαλικό κάμπο, που πριν από 7 μήνες πνίγηκε και βούλιαξε στη λάσπη, εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

Ομως, όλους αυτούς τους μήνες, εδώ θα λέγαμε και με την καθοριστική συμβολή των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, «λάμπει» η δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης, της διεκδίκησης και του αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να σταθεί όρθιος, για να μπορέσει να μείνει στον τόπο του και να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Μια ζωή που δεν δεχόμαστε να πνίγεται στις λάσπες, να χάνεται στη σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, να σακατεύεται και πολλές φορές να τερματίζεται στα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς. Δεν δεχόμαστε να μπαίνει στον τιμοκατάλογο των νοσοκομείων, να υποβαθμίζεται εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος. Οπως δεν δεχόμαστε μια νέα κοπέλα να δολοφονείται ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια και δεν της δόθηκε. Ντροπή και αίσχος!

Ολα αυτά, βέβαια, αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της βαρβαρότητας του συστήματος που μας «πνίγει», που δημιουργεί το αίσθημα της ασφυξίας, της αβεβαιότητας για το μέλλον σε χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νέους.

Γι’ αυτό και το σύνθημα – κραυγή «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που ακούστηκε από τον λαό και τη νεολαία στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, είναι η πυξίδα που δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, για να μη συμβιβαστούμε με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές, θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε:

«Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Τεράστιες καταστροφές και νεκροί από πλημμύρες δεν υπάρχουν μόνο στη σχετικά λιγότερο ανεπτυγμένη Ελλάδα, αλλά ακόμα και σε χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Παρόμοιες καταστροφές απειλούν όλες τις χώρες της ΕΕ κι αυτό γιατί η ΕΕ, της δήθεν ασφάλειας και ευημερίας, έχει συγκεκριμένη πολιτική για τη διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας. Πρόκειται για την περιβόητη Οδηγία 2007/60, η οποία προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη περί κόστους – οφέλους που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη Οδηγία σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες «βέλτιστες πρακτικές» και «βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες», «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Το λένε καθαρά: «Που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος»! Και με απίστευτο κυνισμό ομολογούν, αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε, πως «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (…) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται “δίκαιες”, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους – οφέλους».

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, που κυβερνήσεις, κόμματα και τοπικές αρχές πίνουν νερό στο όνομά της και κοροϊδεύουν ότι θα μας σώσει! Ακόμα και στην περίπτωση που επιλέγονται κάποια έργα, με βάση, βέβαια, τα ίδια αυτά κριτήρια κερδοφορίας, επειδή ακριβώς δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού, τις περισσότερες φορές απλά μεταφέρουν το πρόβλημα σε διπλανές περιοχές, ή γίνονται ακόμα και αιτία για νέες συμφορές για τις λαϊκές οικογένειες αυτών των περιοχών.

Ακόμα και τα ελάχιστα που δαπανώνται για την προστασία μας, πολλές φορές στραπατσάρονται λόγω του ανταγωνισμού ανάμεσα στους μεγαλοεργολάβους με τα γνωστά: Μεγάλες καθυστερήσεις, κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη. Την ίδια ώρα, υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίζονται βασικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων, μένουν χωρίς προσωπικό μέσα και υποδομές.

Πλέον, κανείς δεν μπορεί να έχει αυταπάτες. Αυτήν ακριβώς την πολιτική στηρίζουν όλα τα κόμματα της ΕΕ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι, πολιτική που ακολούθησαν κατά γράμμα όταν κυβερνούσαν».

Αφού υποστήριξε ότι οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, επεσήμανε ότι «έχει σημασία να τονιστεί, και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, ακόμη και τα στοιχειώδη έργα, για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτής εδώ της περιοχής, με το γνωστό και χιλιοειπωμένο πρόσχημα της έλλειψης κονδυλίων. Αυτός είναι ο λόγος που με την πρώτη βροχή σπάνε αναχώματα, πλημμυρίζουν καλλιέργειες, κινδυνεύουν σπίτια, ζήτησε να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός ένοχος της καταστροφής και μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Ο σχεδιασμός των έργων δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες και έτσι έργα που ήδη έχουν γίνει, αποδεικνύονται κάθε φορά αποσπασματικά και ανεπαρκή.

Αμεσα συνδεδεμένη με τις πλημμύρες είναι η καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική που εφαρμόζεται στα δάση και γενικότερα στους μη αστικούς χώρους με τον μανδύα της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία θυσιάζει στον βωμό του κέρδους τη ζωή του λαού.

Λέμε, λοιπόν, καθαρά στον λαό της δοκιμασμένης αυτής περιοχής: Ο δρόμος που σας έφερε ως εδώ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δεν μπορεί να σας δώσει πίσω τη ζωή σας, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να σας εγγυηθεί μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα για εσάς και τα παιδιά σας στον τόπο σας. Το αντίθετο. Γιατί ποτέ και πουθενά τα καπιταλιστικά κέρδη δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού.

Ευκαιρία μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους το «σχέδιο ανασυγκρότησης» κυβέρνησης – Περιφέρειας
Μπορεί ο βασανισμένος λαός της Θεσσαλίας να ξεγελαστεί από τα μεγάλα λόγια περί ανασυγκρότησης της περιοχής;

Μπορεί να πέσει στην παγίδα που του στήνουν η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την Περιφέρεια, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;

Εχετε πλέον την πείρα να καταλάβετε την κοροϊδία. Γιατί η όποια ανασυγκρότηση δεν θα γίνει με κριτήριο τις δικές σας ανάγκες, τα δικά σας δικαιώματα. Ούτε πρόκειται να λύσει το άμεσο, επείγον πρόβλημα της επιβίωσής σας, της προστασίας από νέες καταστροφές.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι «αυτή η καταστροφή μπορεί να γίνει η μεγάλη ευκαιρία» δεν έχουν να κάνουν με το δικαίωμα του λαού να ζει και να δουλεύει χωρίς να κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή η ζωή και η περιουσία του. Ο μόνος καημός τους είναι πώς θα αξιοποιηθεί σαν «ευκαιρία» η καταστροφή του τόπου σας, για να στήσουν τις μπίζνες τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, των Κατασκευών, του αγροτοδιατροφικού τομέα, σε βάρος όμως των πραγματικών συμφερόντων και αναγκών του λαού.

Εκεί στοχεύει και το masterplan των Ολλανδών, το οποίο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της προστασίας της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, συνολικά της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας της Θεσσαλίας. Χαρακτηρίζεται από τη γνωστή επιζήμια αντίληψη «κόστους – οφέλους».

Για ποιους λοιπόν θα είναι «μεγάλη» αυτή η «ευκαιρία»;

— Για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που ετοιμάζονται να μοιραστούν τα νέα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

— Για τους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης Ενέργειας», που θα ωφεληθούν από τα επενδυτικά πακέτα, ενώ οι εργαζόμενοι θα χρυσοπληρώνουν τα τιμολόγια του ρεύματος.

— Για τα «κοράκια» των ασφαλιστικών εταιρειών, αφού θα επιβληθεί με διάφορους τρόπους η ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.

— Ακόμα και η έλλειψη νερού στον Θεσσαλικό κάμπο – για την οποία βέβαια ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων – χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να προχωρήσουν αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ξεκληρίζοντας τμήμα των αγροτών».

Και συνέχισε:

«Σας το λέμε καθαρά: Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο για την ανάπτυξη αυτής εδώ της περιοχής προς όφελος του λαού της.

Σκεφτείτε πως μόνο το ΚΚΕ επιμένει να προβάλει ότι σήμερα υπάρχουν όλα τα αναγκαία μέσα, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στον τόπο του με αξιοπρεπές εισόδημα, με συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών του αναγκών.

Σκεφτείτε πως η περιοχή της Θεσσαλίας έχει σοβαρά παραγωγικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

— Με την κατασκευή των αναγκαίων έργων εξασφάλισης επάρκειας νερού στη Θεσσαλία θα άλλαζε η κατάσταση.

— Με την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων θα αναπτυσσόταν η παραγωγή τροφίμων, καλύπτοντας τις λαϊκές ανάγκες με εγχώρια ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, θα βελτιωνόταν η σχέση φυτικής – ζωικής παραγωγής με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, θα παράγονταν πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Συνολικότερα, θα συνέβαλλε όχι μόνο στην αύξηση των παραγόμενων φυτικών και ζωικών προϊόντων, αλλά γενικότερα στην πολύμορφη βιομηχανική ανάπτυξη, στη βελτίωση των όρων ζωής, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Θα εξασφάλιζε, επιπλέον, φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, με την κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον» απαντάει: Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών!»

Παράλληλα ανέφερε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στους αγώνες λέγοντας:

«Μπαίνουμε μπροστά για:

— Αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

— Αναπλήρωση εισοδήματος σε αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να εργαστούν.

— Ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), των απαραίτητων έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

— Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

— Κατάργηση του νέου νόμου και όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μπαίνουμε μπροστά:

— Για να ολοκληρωθούν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, καθώς και το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου.

— Για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

— Για αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές και απορρύπανση περιοχών που έχουν πληγεί, με ευθύνη του κράτους.

— Για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Μπαίνουμε μπροστά ώστε με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία, με δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι και τα λιμνάζοντα νερά σε πολλές περιοχές, κυρίως στον νομό Λάρισας.

— Για να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

— Για να δοθεί λύση σε όσους έχασαν το σπίτι τους, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία. Οχι στην παραμονή σε κοντέινερ και καταυλισμούς, που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

— Και για τους αγρότες να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Μπαίνουμε μπροστά: Για να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό η Πυροσβεστική και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Μπαίνουμε μπροστά: Για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να διεκδικήσουμε ασφαλές και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, για υπογειοποίηση των γραμμών στη Λάρισα, που είναι καρμανιόλες κινδύνου.

Δυναμώστε τα όπλα σας, τα σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς της νεολαίας».

Κλείνοντας κάλεσε το λαό να ψηφίσει ΚΚΕ στις ευρωεκλογές τονίζοντας:

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση
Στις ευρωεκλογές έχετε επιλογή: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, το οποίο όχι μόνο δεν είπε ψέματα γι’ αυτήν τη φυλακή των λαών αλλά σταθερά την αποκαλύπτει, την αντιπαλεύει.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορείτε να εκφράσετε την αποδοκιμασία σας, την αντίθεσή σας στην ΕΕ, ακόμα και τον πόθο σας για την πραγματική Ευρώπη των λαών.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, που νομίζει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ζωής σας. Κόψτε τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, που «τρέχει» την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του λαού στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, παντού».

ΦΩΤΟ: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ