ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Καθώς μεγάλο μέρος της Ευρώπης παλεύει με την μείωση των γεννήσεων, μια κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλεί τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία της, η Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο δύσκολο είναι να αντιστραφεί η τάση αυτή.

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων τα τελευταία 92 χρόνια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, λόγω της κρίσης χρέους που οδήγησε σε χρόνια λιτότητας και μετανάστευσης και άλλαξε συμπεριφορές μεταξύ των νέων. Τα προκαταρκτικά ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν νέα πτώση το 2023.

Το ποσοστό γονιμότητας της Ελλάδας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη: ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και 90 χρόνια.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον Μάιο να παρουσιάσει νέα μέτρα για την τόνωση των γεννήσεων, όπως επιδόματα για οικογένειες, οικονομικά προσιτή στέγαση για νέους, οικονομικά κίνητρα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό. Το πλήρες μέγεθος και το κόστος του σχεδίου δεν είναι ακόμη σαφές. Ωστόσο, παρόμοια μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, και οι δημογράφοι αναμένουν ότι θα υπάρξει μικρή διαφορά και στην Ελλάδα.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, λόγω της κρίσης χρέους, η ανεργία των νέων ήταν πάνω από 60% και ακόμη και σήμερα παραμένει γύρω στο 25%. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες έφυγαν. Πολλοί από όσους παρέμειναν στη χώρα, λόγω της αύξησης των τιμών στην αγορά ακινήτων και στα ενοίκια, ζουν με τους  γονείς τους μέχρι τα 30 τους ή και περισσότερο.

“Όταν είσαι στα 30 σου και κερδίζεις 1.000 ευρώ, φυσικά θα σκεφτείς αν θα κάνεις οικογένεια. Το ότι θα δώσουν 20 ευρώ για το πρώτο παιδί, ή 50 ή 100, δεν λύνει το πρόβλημα.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ