Αρκετές αντιψυχωτικές θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς με άνοια έχουν συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 18-04-2024.
«Η χρήση αντιψυχωσικών σε άτομα με άνοια σχετίζεται με… ένα ευρύ φάσμα σοβαρών δυσμενών εκβάσεων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβοι αίματος, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, κάταγμα, πνευμονία και οξύ νεφρικό τραυματισμό», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal. (BMJ). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υψηλότεροι κίνδυνοι εμφανίζονται όταν ξεκινά η θεραπεία, «υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στα αρχικά στάδια της θεραπείας».
Τα αντιψυχωσικά – ρισπεριδόνη, κουετιαπίνη, αλοπεριδόλη και ολανζαπίνη – συνταγογραφούνται συνήθως σε ασθενείς με ψυχωσικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία της κατάθλιψης που είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε άλλα φάρμακα, καθώς και για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από άνοια, όπως και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα αντιψυχωσικά δεν θεραπεύουν αυτές τις ασθένειες, αλλά προορίζονται να ηρεμήσουν ορισμένα συμπτώματα όπως η επιθετική συμπεριφορά.
Οι θεραπείες είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες λόγω των σοβαρών παρενεργειών και της περιορισμένης αποτελεσματικότητάς τους. Στη Γαλλία, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη BMJ, μόνο η ρισπεριδόνη και η αλοπεριδόλη είναι εξουσιοδοτημένες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της άνοιας.
Ωστόσο, το BMJ δηλώνει ότι η μελέτη είναι “παρατηρητική” και ότι δεν μπορούν “να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα”.