Δείτε την ανακοίνωση του εργαστηριακού κέντρου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κοιτίδα του εθνολογικού πλουραλισμού και της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης είθισται τις τελευταίες δεκαετίες να τελεί υπό την αιγίδα της και να χρηματοδοτεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus, που απευθυνόμενο σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προάγει από τον καιρό εδραίωσης του τη διά βίου μάθηση, τη διακρατική συνεργασία και την αναβάθμιση της κοινωνίας διαπλάθοντας νέους με ευρεία αντίληψη και διεθνή εμπειρία.
Το 1ο ΕΚ Λάρισας ξεκίνησε την τρέχουσα χρονιά την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος ERASMUS ΚΑ1 με τίτλο «Διάγνωση και συστήματα επικοινωνίας των ηλεκτρικών οχημάτων» 2023-1-EL01-KA122-VET000134942.
Η κινητικότητα αποτελούταν από δύο ροές :
Στην πρώτη ροή συμμετείχαν (16) μαθητές και (2) συνοδοί καθηγητές από από την ειδικότητα των Τεχνικών Οχημάτων
Στην δεύτερη ροή συμμετείχαν (6) καθηγητές από την ειδικότητα των Μηχανολόγων.
Είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία να γνωρίσουν και να δουν νέες τεχνικές ενδιαφέροντα πράγματα πάνω στην ειδικότητα τους διάρκειας 15 ημερών και 8 ημερών αντίστοιχα στην περιοχή του Μονάχου και της Στουτγκάρδης στην Γερμανία.
Το πρόγραμμα κατάρτισης σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων με στόχο να λάβουν τις εξειδικευμένες γνώσεις ώστε σε συνδυασμό με τις προσλαμβανόμενες πρακτικές δεξιότητες και στάσεις που απαιτούνται από την ειδικότητά τους, να καταστούν ανταγωνιστικοί και ικανοί να διεκδικήσουν και να πετύχουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας αποκτώντας μια πρώτη εργασιακή εμπειρία πάνω στην ειδικότητά τους σε μια ευρωπαϊκή πόλη και σε ευρωπαϊκά εργασιακά περιβάλλοντα.
Στο πλαίσιο σχεδίου προσδοκούμε την επίτευξη πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων και οφελών, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους εμπλεκόμενους φορείς του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πρόταση συμβάλλοντας:
• στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής διάστασης όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό,
• στη διάδοση της σημασίας των προγραμμάτων κινητικότητας
• στη μεταφορά της Ευρωπαϊκής κουλτούρας στη χώρα αποστολής
• στην πιστοποίηση γνώσεων με το Europass mobility και δημιουργία ευρωπαϊκού Βιογραφικού σημειώματος
• στη δημιουργία ενός δικτύου για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρήσεων.
Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο κινητικότητας συντελεί στο να αποκομίσουν οι δικαιούχοι πολύτιμες εμπειρίες και σημαντικά εφόδια , ώστε να επιτευχθούν οι παρακάτω ειδικοί στόχοι:
• Εξειδίκευση στη διάγνωση των EVs δίνοντας έμφαση στους νέους ρόλους του υπάρχοντος πρωτόκολλο σειριακής επικοινωνίας CAN-bus αλλά και στα νέα πρωτόκολλα επικοινωνίας των EVs
• Ανάπτυξη δεξιοτήτων στο αντικείμενο κατάρτισης και σχεδιασμός φύλλων έργου εργαστηριακών ασκήσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών.
• Γνωριμία του δυαδικού συστήματος εκπαίδευσης της Γερμανίας και ενημέρωση των πρακτικών που προωθούν την ψηφιακή εκπαίδευση (πχ. χρήση e-learning platforms).
• Ανάπτυξη την εμπειρίας και αλληλεπίδραση με επαγγελματίες και εργασιακούς χώρους του επαγγέλματός τους
• Βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων και εκμάθηση τεχνικής ορολογίας της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας για τους μαθητές.
Τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα σχεδιάστηκαν για να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αποτελούν δε μία μοναδική ευκαιρία να έρθει ο μαθητής σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και έθνη. Γι’ αυτό είναι δείγμα πολιτισμού να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά.