ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΖΗΤΑ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που αφορά τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία εξέφρασε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε παραδείγματα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης στη Θεσσαλία, ενώ επίσης δεν είναι σαφές και το μακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης της περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά για το νομοσχέδιο, στη πρώτη συνεδρίαση ζητήσαμε την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με μια θέση που συμφωνήσαμε και άλλα κόμματα. Την επανέλαβε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ζητήσαμε την εξ ολοκλήρου απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τώρα, πριν έρθω στην ουσία, θέλω να αναφέρω, για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, αδικίες που έχει αυτό το νομοσχέδιο, οι οποίες έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους πρώτον, στη Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και στους εργαζόμενους των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Η πρώτη κατηγορία, ουσιαστικά, με αυτή τη μεταφορά με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε έναν δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος την έχει καταλάβει τη θέση βάσει οργανικής θέσης, είναι, προφανώς, αντισυνταγματική. Καταφανέστατα. Το να μεταφέρεται η σχέση αυτή σε μια ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η ρύθμιση είναι προφανώς αντισυνταγματική.

Υπάρχει, όμως, μια διαφορετική μεταχείριση στους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται από τους ΟΕΒ. Εκεί, δεν θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, ενώ η μισθολογική κατάσταση, μισθολογικές διαφορές και επιδόματα, δεν διατηρείται στον υπό σύσταση φορέα. Επίσης, δεν προβλέπεται σε περίπτωση λύσης ή εκκαθάρισης. Σας τα έχουν πει εργαζόμενοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι. Είναι μια αδικία, την οποία περιμένουμε να την αποκαταστήσετε μέχρι και την Ολομέλεια.

Και έρχομαι, τώρα, στην ουσία. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει τι έχει γίνει στη Θεσσαλία και αυτό είναι επικίνδυνο. Αυτό είναι επικίνδυνο. Αναθέσατε σε μία εταιρία ολλανδικών συμφερόντων μια μελέτη. Η μελέτη αυτή στα αγγλικά, εκτός του γεγονότος ότι ήταν προσβλητική, δεν εξασφάλιζε, προσέξτε, την πρόσβαση του κοινού σε αυτή και να διευκολυνθεί η συμμετοχή του σε αυτή τη διαβούλευση. Και έρχεστε αυτές τις ημέρες και κάνετε μια πρόταση για τη διαχείριση του νερού. Υποτίθεται ότι αυτή η πρόταση είναι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Σωστά; Η πρώτη βασική προϋπόθεση είναι να μη φύγουν οι κάτοικοι. Να νοιώσουν οι κάτοικοι της της Θεσσαλίας ότι υπάρχει προοπτική. Εάν δεν το νιώσουν αυτό, όχι μία, εκατό ΑΕ να κάνετε, εξασφαλίζεται η προοπτική με αυτό το νομοσχέδιο, με τον φορέα αυτόν; Δεν μπορείς να λες ότι φέρνω ένα νομοσχέδιο για τη διαχείριση του νερού, χωρίς να είναι σαφές το μακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης της περιοχής.

Και τι εννοώ. Θα διαχειρίζεται το νερό, σε ποιες εκτάσεις; Σε ποιες καλλιεργούμενες εκτάσεις; Και ποιες δραστηριότητες θα εξυπηρετεί το νερό, που θα διαχειριστεί η Α.Ε.; Στη γεωργία, στην κτηνοτροφία ή στα φωτοβολταϊκά; Σε λίγα χρόνια ο κάμπος της Θεσσαλίας θα είναι ένας καθρέφτης.

Καθρέφτης. Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υπουργέ. Δεν μας έχετε πει μέχρι τώρα, ως κυβέρνηση, ποιο είναι το ποσοστό παραγωγικής γης που έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά. Ποιο είναι αυτό το ποσοστό; Ξεκινάτε με μια πρόταση πρόχειρη, επικίνδυνη θα έλεγα, γιατί το να μη γνωρίζετε τι έχει συμβεί στη Θεσσαλία, είναι επικίνδυνο. Αγνοείτε τον πρώτο φυσικό πόρο, το έδαφος και φέρνετε αποσπασματικά ένα νομοσχέδιο, η αντισυνταγματικότητα, βέβαια, του οποίου είναι προφανέστατη.

Θα εξυπηρετήσει αυτό το νομοσχέδιο, αυτός ο φορέας, όταν, εκ των προτέρων, δεν έχεις πει στους κατοίκους, δεν έχεις διαβουλευτεί, ποιες δραστηριότητες θέλεις να κάνεις στη Θεσσαλία; Τη γεωργία, την κτηνοτροφία; Σε ποιες εκτάσεις; Που έχουν ανάγκη από νερό; Και βιάζεστε και φέρνετε αυτό το σχέδιο νόμου, όταν επί πέντε χρόνια, ούτε το σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρών είχατε επικαιροποιήσει, με ευθύνη βέβαια και του πρώην περιφερειάρχη, ούτε και τα σχέδια διαχείρισης λεκανών. Και έρχεστε σήμερα και λέτε ότι είναι επείγουσα η περίπτωση. Και βέβαια είναι κατεπείγον, αλλά με σχέδιο.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ορατό σχέδιο; Αλά καρτ υιοθετείτε την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας. Για το βαμβάκι, όχι δεν συμμερίζεστε την πρόταση. Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, το σχέδιο των Ολλανδών, το οποίο θα κληθεί αυτός ο φορέας, πότε ξεκινούν τα έργα τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά; Το γνωρίζετε; Το 2028. Ξέρετε πότε τελειώνουν, πάντα σύμφωνα με αυτή τη μελέτη; Εκτός εάν δεν την υιοθετήσετε και έχετε άλλο σχέδιο για τα αντιπλημμυρικά. Το 2028 ξεκινάνε και τελειώνουν το 2040. Μέχρι το 2040 θα υπάρχει Θεσσαλία; Όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ