ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΞΑ ΣΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΥΣΤΑ» ΤΟΥ Ν. ΚΑΚΑΔΙΑΡΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το βιβλίο «ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΞΑ ΣΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΥΣΤΑ» του συγγραφέα ζωγράφου Νίκου Κακαδιάρη θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρα 7:30μμ στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κώστας Σπανός, συγγραφέας – ερευνητής,
Βασίλης Τσολάκης, αρχιτέκτων – μηχανικός
και ο συγγραφέας Νίκος Κακαδιάρης.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΞΑ ΣΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΥΣΤΑ

Το βιβλίο αυτό είναι μια πρωτότυπη μελέτη που αναφέρεται σ’ αυτά τα αγροτικά οχήματα που συνόδεψαν επί αιώνες τον άνθρωπο.

Ο γνωστός συγγραφέας, ζωγράφος και ποιητής αναφέρεται στην εξέλιξη του άρματος, από πολεμικό τροχοφόρο σε άμαξα μεταφοράς ανθρώπων, προϊόντων και αντικειμένων. Η κάθε μορφή που έλαβε αυτό το τροχοφόρο στην πορεία των αιώνων, βασίστηκε στην δύναμη και την ενέργεια αλόγων και βοδιών. Τα ζώα αυτά συνέβαλαν με την εργασία τους στην ευημερία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των αγροτών.

Ο συγγραφέας, αφού περιγράφει συνοπτικά την γεωλογία και την ιστορία της περιοχής, αναφέρεται στα καροποιεία, τα πεταλωτήρια και τα σαγματοποιεία του Τυρνάβου.

Περιγράφει διεξοδικά με φωτογραφίες τις φάσεις κατασκευής μιας σούστας από τον αείμνηστο καροποιό Χρήστο Ντίμο, γνωστό πρόσωπο στην κοινωνία της πόλης για την συμμετοχή του στα δρώμενα.

Το βιβλίο εικονογραφείται με πολλά σχέδια αμαξών από την ομηρική εποχή, την Αίγυπτο των Φαραώ, την αρχαία Κίνα, την αρχαία Ρώμη, τις χώρες της Εγγύς Ανατολής καθώς και από τις άμαξες του 17ου αιώνα.

Επίσης, εικονογραφείται με πλούσια εικονογράφηση από τοιχογραφίες, ανάγλυφα και αγγεία της αρχαίας ελληνικής τέχνης για να εξηγηθεί η κατασκευή του κάρου και της σούστας ως τέχνη συνέχειας στην πορεία του ελληνισμού με πολλά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού.

Το βιβλίο αυτό, χρήσιμο στις νεότερες γενιές, περιγράφει το τροχοφόρο αυτό που εξέλιπε και ήταν συνυφασμένο με την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα στον Τύρναβο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ