ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η 1η Μάη αποτελεί ημέρα σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων που ξεκίνησαν το μακρινό 1886, με τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο για διεκδίκηση οκτάωρου και καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Την 1η Μάη του 1936, η απεργία των καπνεργατών της Καβάλας και οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη, με την δολοφονία του εργάτη Τάσου Τούση, αποτυπώνουν τους αγώνες για την διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων.

1η Μάη 1944, ομαδική εκτέλεση 200 αντιστασιακών αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές.

1η Μάη 2024, τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται και ακυρώνονται, η ανεργία καλπάζει, οι ελαστικές μορφές εργασίας προωθούνται, η ακρίβεια μαστίζει, τα αναφαίρετα δικαιώματα στην υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια καταπατούνται, η σκιά του πολέμου απειλητική πάνω από τους λαούς.

Οι εργαζόμενοι/ -ες πρέπει κυρίως στις μέρες μας, να δυναμώσουμε τις δράσεις μας, να συμμετέχουμε δυναμικά σε κινητοποιήσεις, να αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε ό,τι μας ανήκει, ενάντια στην εκμετάλλευση και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Η ιστορία δείχνει πως μόνο με αγώνες μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη ζωή μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας.

Θα τιμήσουμε την σημερινή απεργία με ένα ποίημα του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα – Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω , τονίζοντας την σπουδαία σημασία της μέρας και τους αγώνες που εκπροσωπεί.
Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω
(…) για των ψαράδων τον ωκεανό,
για το ψωμί των παιδικών μας αηδονιών,
και για την αγροτιά και για τ’ αλεύρι μας,
τη θάλασσα, το ρόδο και το στάχυ,
τους σπουδαστές, τους ναύτες, τους φαντάρους,
για όλους τους λαούς σ’ όλους τους τόπους,
για τη λυτρωτική τη θέληση
των πορφυρών λαβάρων της αυγής.
Πάλεψε πλάι μου,
κι εγώ θα σου χαρίσω τα όπλα όλα της ποίησής μου

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς, ως σύμβολο αγώνων και διεκδικήσεων παραμένει επίκαιρο και ζωντανό!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ