ΓΡΑΦΕΙ η τεχνοκριτικός Ζωή Ευσταθίου για τον Λαρισαίο σκηνοθέτη
Γνωστός για την ικανότητά του να διακρίνει την ομορφιά στα πιο απρόσμενα μέρη, για τις ιδιοφυείς συλλήψεις του, αλλά και την τόλμη με την οποία προσεγγίζει τα πιο «ευαίσθητα» ζητήματα, ο Λαρισαίος ιδιοφυής καλλιτέχνης Χρίστος Χαλικιάς είναι εξοικειωμένος με τις έντονες αντιδράσεις των κριτικών: Το 2016, η σειρά ζωγραφικών του έργων με τίτλο «the hypocrites» έγινε αφορμή για έντονες αντιδράσεις. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αρκετές από τις φωτογραφίες του της σειράς «the masks»
αποσύρθηκαν από τον εκθεσιακό χώρο στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας με πρωταγωνιστές ομάδες διαδηλωτών, οι οποίοι όρμησαν σε κεντρική Gallery της Ρώμης με σκοπό την ματαίωση της ατομικής έκθεσης του Καλλιτέχνη!
Το 2019, ο ιδιοφυής Λαρισαίος καλλιτέχνης δημιούργησε ένα πορτρέτο του Μαχάτμα Γκάντι, αποτελούμενο απο… 1000 λευκά περιστέρια!
Το οποίο τοποθετήθηκε, με τη μορφή γιγαντοαφίσας, σε ένα κεντρικό δρόμο της Ρώμης.
Η πρώτη αναδρομική έκθεση φωτογραφιών του Χαλικιά, ο οποίος έχει πειραματιστεί με διάφορες τεχνικές και διάφορα μέσα, από τη ζωγραφική έως τις εγκαταστάσεις, φιλοξενείται αυτήν τη στιγμή στον 11ο όροφο εγκαταλελειμμένης πολυκατοικίας στην Αθήνα υπό τον τίτλο «push the sky away» («σπρώξτε τον ουρανό μακριά»).
Υπέροχα γυναικεία σώματα, καλλιτεχνικά άρτια, -αναμφίβολα αισθησιακά και η σειρά πορτρέτων γυναικών «the beautiful moments of women», συνθέτουν ένα πολύχρωμο, ποικιλόμορφο αφιέρωμα στο έργο ενός ιδιοφυή καλλιτέχνη με αστείρευτη φαντασία. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, ένα ζωγραφικό έργο τεράστιων διαστάσεων με τίτλο «the silence of heaven».
Το σύνολο συμπληρώνει το τρίπτυχο «the essence of destiny»: γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας τοποθετημένες έτσι ώστε να σχηματίζουν τη λέξη «δικαίωμα» – μόνο που, στην εικόνα, ο σχηματισμός φαίνεται να διαλύεται, καθώς ορισμένοι γυναίκες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
Γεννημένος στην Λάρισα, ο Χρίστος Χαλικιάς φοίτησε στην Ανωτάτη σχολή καλών τεχνών της Αθήνας και αμέσως μετά στη σχολή Σταυράκου, όπου σπούδασε Σκηνοθεσία. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το όνομά του ήταν ήδη γνωστό στο φιλότεχνο κοινό της Αθήνας και έκτοτε δεν έχει πάψει να πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά και στυλ, συχνά προσδίδοντας καινούργια νοήματα στις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις.
*Η Ζωή Ευσταθίου είναι τεχνοκριτικός