ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η σύσκεψη παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλου στο δημαρχείο του Τυρνάβου παρουσία του δημάρχου Στ. Τσικριτσή και των μελών της επιτροπής σεισμόπληκτων που έχει συγκροτηθεί στις αρχές της χρονιάς με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Στη σύσκεψη τόσο ο δήμαρχος όσο και οι εκπρόσωποι των σεισμόπληκτων αναμένεται να ζητήσουν επιτακτικά την χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή αποκατάσταση των ζημιών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι.

Ενδεικτικά της κατάστασης και του κλίματος που επικρατεί είναι τα υπομνήματα που κατέθεσαν στη σύσκεψη ο τοπικός σύμβουλος Δαμασίου Ντ. Μουσιάρης και ο πρόεδρος της κοινότητας Αμουρίου Αθ. Καραγιάννης.

Ο κ. Μουσιάρης τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

«Αυτό το οποίο γνωρίζουμε από τους Μηχανικούς μας που ασχολούνται με το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών είναι ότι αιτία βασική για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται (και μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο στον οποίο βρισκόμαστε άλλοι στα κοντέινερ κι άλλοι φιλοξενούμενοι σε συγγενείς) είναι η λειψανδρία που υπάρχει στο προσωπικό της ΔΑΕΦΚ. Σας παρακαλούμε να προχωρήσετε σε ενέργειες και εκσυγχρονισμό της
Νομοθεσίας που θα βοηθήσουν την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων μειώνοντας την γραφειοκρατία που υπάρχει και δημιουργεί καθυστερήσεις από μόνη της όπως επίσης δημιουργεί μεγάλο όγκο εγγράφων της κάθε υποθέσεως στους λίγους υπαλλήλους. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει κατά τη γνώμη μας είναι η πρόσληψη προσωποπαγών θέσεων Πολιτικών Μηχανικών που έχουν τα κατάλληλα προσόντα να ασχοληθούν με το αντικείμενο, ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία που και εκείνα μπορεί να έχουν ανάγκη από Μηχανικούς.
Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα όσον αφορά τη χρέωση των φακέλων και τη μετακίνηση των υπαλλήλων από την Αθήνα στην περιοχή μας η οποία χτυπήθηκε από το σεισμό. Ενώ δόθηκαν οι απαιτούμενες αυξήσεις στο κομμάτι των επισκευών κτιρίων διότι οι τιμές που υπήρχαν ήταν παρωχημένες δεν λήφθηκε η απαιτούμενη μέριμνα για τα κτίρια τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν εξαρχής. Για τα οποία κτίρια το ποσό το οποίο δίνεται με βάση τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους αγοράς των υλικών και τις γνωστές αυξήσεις στην τιμή του χάλυβα λόγω των παγκόσμιων γεγονότων δεν είναι πλέον ικανό για κατασκευή κτιρίων χωρίς τη δίκιά μας συνδρομή.
Εδώ ερχόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πρέπει να διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση το θέμα των τραπεζών οι οποίες αρνούνται να δώσουν σε σεισμόπληκτους τα άτοκα Δάνεια για το 20% του κόστους το οποίο πρέπει να συνεισφέρουμε εμείς όπως ορίζει ο νόμος είτε εξ ιδίων είτε με δάνειο, προφασιζόμενες πιθανά χρέη ή ελλιπείς φορολογικές υποχρεώσεις των σεισμοπλήκτων, που φυσικά αδυνατούν να πληρώσουν μετά την καταστροφή που υπέστησαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καραγιάννης που επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα 13/05/2024 συμπληρώθηκαν 3 χρόνια , 2 μήνες και 10 ημέρες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή μας στις 3 και 4 Μαρτίου του 2021.
Απολογισμός:

Α. Εννιά οικογένειες ζούνε στους οικιακούς (κοντέινερ)
Β. 70 κτίρια κατεδαφιστέα , μη κατοικήσιμα. Έχουν κατεδαφιστεί περίπου 20 κτίρια και εκκρεμουν για κατεδάφιση και μάζεμα υλικών περίπου 50. Αυτά τα κτίρια είναι επικίνδυνα για την Δημόσια υγεία, γιατί με τις βροχές και τον αέρα πέφτουν υλικά και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα , καθώς διέρχονται από εκεί παιδιά και ηλικιωμένοι.
Γ. Προσωρινά μη κατοικήσιμα , επισκευάσιμα περίπου 20. Δεν ξεκίνησαν εργασίες επισκευής σε κανένα κτίριο, ενώ ξεκίνησε να χτίζετε μία οικία εδώ και λίγο καιρό.
Δ. Δύο επιχειρήσεις κλειστές , η μία επισκευάσιμη η άλλη κατεδαφιστέα.
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

Η σύσκεψη συνεχίζεται με τοποθετήσεις του προέδρου του Δαμασίου Γ. Τσανάκα αλλά και του δημάρχου Στ. Τσικριτσή.

Αναλυτικά το τί ειπώθηκε και τι απαντήσεις έδωσε ο κ. Τριαντόπουλος σε νεότερο ρεπορτάζ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ