«ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ» ΚΑΙ «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ» ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΑ ΤΟΥ Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Με σαφή πολιτικά μηνύματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και καταδίκης της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής παρουσία πλήθους κόσμου η τελική πρόβα του Θανάση Παπακωνσταντίνου ενόψει των συναυλίων που θα πραγματοποίησει φέτος οι οποίος όπως άφησε να εννοηθεί ο αγαπητός καλλιτέχνης θα είναι οι τελευταίες.

Στην προχθεσινή πρόβα εμφανίστηκαν οι ερμηνευτές Μάρθα Φριντζήλα, Αλέξανδρος Κτιστάκης και Γιάννης Λίταινας, και οι μουσικοί: Βάσω Δημητρίου (ηλεκτρική κιθάρα), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Αποστόλης Γιάγκος (πλήκτρα), Γιώργος Αγγελάκης (τρομπόνι, ακορντεόν), Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα), Θανάσης Βόλλας (λαούτο, μπουζούκι), Κωσταντής Πιστιόλης (κλαρίνο, γκάιντα), Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο), Νίκος Δημηνάκης (σαξόφωνα) και Φοίβος Άνθης (τύμπανα).

Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό και η πρωτοβουλία της ανοιχτής γενικής πρόβας ανήκε στον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έτσι και τώρα θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Συνδιοργανωτές ήταν η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου και υποστηρικτές η ΔΕΥΑ Αγιάς και ο Δήμος Αγιάς.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνα ο δήμαρχος Αγιάς ο οποίος βροντοφώναξε «κάτω τα χέρια από το νερό».


Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Αγιάς Γ. Ποτούλα, διάβασε μήνυμα του προέδρου της ΕΔΕΥΑ και δημάρχου Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκη ο οποίος ανέφερε:

«Πρώτα απ’ όλα ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μου που σοβαρές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να είμαι σήμερα μαζί σας. Και ταυτόχρονα να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση που ένας άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αφιερώνει την πρόβα τζενεράλε στο νερό, το φυσικό αυτό και δημόσιο αγαθό.


Αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό την αξία του νερού όχι μόνο ως φυσικού αγαθού, αλλά και ως πολιτισμικού αγαθού, αφού η ποιότητα ζωής των πολιτών εξαρτάται και από την πρόσβασή τους σε καθαρό και υγιεινό νερό, πρόσβαση που είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της δημόσιας διαχείρισης του νερού έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα του δημόσιου διαλόγου. Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και η συνακόλουθη δημόσια διαχείρισή του αποτελεί απαίτηση των πολιτών που στην περιφέρεια της χώρας μας υλοποιείται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τις ΔΕΥΑ, που υπηρετώντας την κοινή ωφέλεια για 45 περίπου χρόνια φροντίζουν να έχει ο μισός πληθυσμός της χώρας μας καθαρό, υγιεινό νερό και σε προσιτή τιμή.

Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού σε εθνικό επίπεδο απέτυχε και θα αποτύχει γιατί έχει πλέον εμπεδωθεί στην συλλογική συνείδηση ότι μόνο η δημόσια διαχείριση του νερού είναι βιώσιμη και αειφόρα. Η δημόσια διαχείριση του νερού κατοχυρώθηκε και θεσμικά με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ και η παγκόσμια εμπειρία απέδειξε ότι όπου οι υπηρεσίες νερού ιδιωτικοποιήθηκαν οι τιμές αυξήθηκαν και οι υπηρεσίες χειροτέρευσαν. Ας διαφυλάξουμε όλοι τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, απαιτώντας από την Πολιτεία τη διατήρηση και ενίσχυση των ΔΕΥΑ ώστε να συνεχίσουν το κοινωφελές έργο τους».


 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ