ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία και εργαστήρια

Το Δ.Σ. του σωματείου στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων που εργάζονται στα μικροβιολογικά εργαστήρια που αυτήν την περίοδο είναι σε κινητοποιήσεις. Γνωρίζουμε πως η πολιτική που διαδοχικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις με τα clawback τσακίζει τους αυτοαποσχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς με χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ αποτελούν την αιτία του clawback. Συνδέονται με τη στρατηγική της ΕΕ για την υγεία που απαιτεί περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία, για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους ομίλους και το κεφάλαιο. Αυτή την πολιτική στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και εφαρμόζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Είναι αντιδραστικοί και αντιεπιστημονικοί οι κλειστοί προϋπολογισμοί, δεν αρκούν ούτε στοιχειωδώς για απαραίτητες ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις. Την ίδια ώρα οι όμιλοι που επενδύουν στην υγεία και ειδικότερα στην ΠΦΥ, οι αλυσίδες πολύ-ιατρείων και διαγνωστικών θησαυρίζουν συγκεντρώνοντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την “πίτα” των εργαστηριακών εξετάσεων.

Αυτή η εξέλιξη τσακίζει άμεσα τους ασθενείς μας, που θα καλούνται να βάλουν ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναγκαίες εξετάσεις.
Με τα μνημόνια οι εργαζόμενοι είδαμε μείωση των μισθών μας έως και 40%, χάσαμε μια σειρά από τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματά μας (επιδόματα, ωράριο και άδειες που να ορίζεται με βάσει την επικινδυνότητα) και μια σειρά άλλα που είχαν κατακτήσει με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια η εντατικοποίηση έφτασε στο κόκκινο και οι δομές του κλάδου σχεδόν στο σύνολό τους εργάζονται με προσωπικό ασφαλείας όλες τις βάρδιες.

Όμως κανένας εργαζόμενος δεν θα χρεωθεί τα «σπασμένα» αυτής της κινητοποίησης. Ούτε σκέψη να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι!
Αμειβόμαστε ήδη πενιχρά για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και δεν χωρά καμία παραπάνω υποχώρηση στις ανάγκες μας. Η απόφαση να απουσιάζουμε από την εργασία μας δεν είναι δική μας, αντίθετα ήμασταν εκεί στα δύσκολα χρόνια του covid, με την δική μας στήριξη βγήκε η δουλειά σε πολλούς χώρους εργασίας. Επίσης, είμαστε εκεί καθημερινά δίπλα στον ασθενή – εξεταζόμενο, πάντα αντιμέτωποι με μια σειρά κινδύνους για την προσωπική μας υγεία.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να μην δεχτεί τις ημέρες της αποχής, να χρεωθεί τις ημέρες της άδειας του καθώς σε περίπτωση απόλυσης ή αποχώρησης θα βρεθούμε να χρωστάμε στους εργοδότες μας! Σε περίπτωση κλεισίματος της επιχείρησης με απόφαση του εργοδότη και όχι αναγκαστικά από το κράτος, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει κανονικά τον μισθό στους εργαζόμενους.

Δεν ζητάμε κάτι παράλογο ούτε χάρες, ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε βάση νόμου. Το Δ.Σ. καλεί κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που αντιμετωπίζει πρόβλημα να απευθυνθεί στο σωματείο του ώστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και συλλογικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ