ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Τέσσερις εβδομάδες εφαρμογής μιας απλής τεχνικής αναπνοής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μια απλή τεχνική αναπνοής που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ αν γίνει για τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Δρ Michael Mosley.

Μιλώντας στο podcast του Just One Thing στο BBC, ο γιατρός της τηλεόρασης και του τρόπου ζωής, είπε ότι θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή και να βελτιώσει την ανοσολογική λειτουργία του σώματός μας.

«Η ιδέα είναι να επιβραδύνετε την αναπνοή σας σε περίπου έξι αναπνοές το λεπτό, για να φτάσετε σε αυτό που ονομάζεται συχνότητα συντονισμού, όπου ο ρυθμός της αναπνοής σας αντηχεί με τους άλλους εσωτερικούς σας ρυθμούς και το πνευμονογαστρικό νεύρο ενεργοποιείται πιο έντονα», είπε ο Δρ Mosley.

«Ο ακριβής ρυθμός διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως είναι μεταξύ τεσσάρων και επτά αναπνοών το λεπτό. Λειτουργεί παίρνοντας αργές, βαθιές εισπνοές και στη συνέχεια εκπνοές – ιδανικά από τη μύτη. Αφήστε ό,τι έχετε στο μυαλό σας να χαθεί, και σταδιακά επιμηκύνετε τις αναπνοές σας. Αυτό θα πρέπει να ενεργοποιήσει την απόκριση χαλάρωσής σας».

Η πρακτική είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια στον διαλογισμό και τη γιόγκα – αλλά η επιστήμη πίσω από αυτήν έχει αναλυθεί μόνο τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι μελέτες πραγματικά την υποστηρίζουν. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι πέντε λεπτά την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να μειώσουν το άγχος. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι τέσσερις εβδομάδες εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς βήτα – μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ