ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «BACKPACK FULL OF CASH» (ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΛΕΦΤΑ)

Σήμερα Τετάρτη 22/5 στις 7.30μ.μ. στο Χατζηγιάννειο με θέμα την ιδιωτικοποίηση – επιχειρηματικοποίηση- κατηγοριοποίηση των σχολείων στις ΗΠΑ & συζήτηση για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για το δημόσιο δωρεάν σχολείο και το μέλλον του. Η πρόσκληση απευθύνεται σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς και γονείς και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης.
Θα δούμε, σε μια ταινία του 2015 στις ΗΠΑ, εικόνες από το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης όπως την επαγγέλλονται. Η ταινία αποτυπώνει τις διαδοχικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ, την αυτοχρηματοδότηση των σχολείων, τα «charter schools», την τηλεκπαίδευση, το ρόλο των χορηγών στα σχολεία και τι έγινε με τη χρηματοδότηση και ενίσχυσή τους από το κράτος και άλλα που έγιναν στο όνομα της βελτίωσης της εκπαίδευσης και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα .

Δυο λόγια για την ταινία:

Η ταινία- ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την όλο και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, μέσω των σχολείων charter, τα σχολεία με κουπόνια και τα ηλεκτρονικά σχολεία. Με παραδείγματα από τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ορλεάνη, το Νάσβιλ και άλλες πολιτείες αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα, πώς οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση πηγαίνουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αντί για τα δημόσια σχολεία, πώς οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση της Αμερικής έχουν δημιουργήσει «προνομιακές νησίδες μέσα σε μια θάλασσα ανισότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους δημιουργούς της ταινίας. «Πρωταγωνιστές» της είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στο σχολείο της αγοράς και της εμπορευματοποίησης.

Μια αμερικάνικη παραγωγή του 2015 Σκηνοθεσία: Σάρα Μονταλ (πρώην εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο της Νέας Υόρκης)

Παραγωγός: Βέρα Αρονοου
Αφηγητής ο Ματ Ντέιμον
Μετάφραση-υποτιτλισμός: Μαρίνα Τουλγαρίδου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ