ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΠΟΡΕΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Παρέμβαση στο υπουργείο και από τον Β. Κόκκαλη

Επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το θέμα των αποζημιώσεων για τις επανασπορές βαμβακιού τη φετινή καλλιεργητική περίοδο απέστειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»». Στο κείμενο – αίτημα αναφέρει:

«Κύριοι, σας αναφέρουμε ότι ως προς την καλλιέργεια του βαμβακιού στην Επαρχία Φαρσάλων υπάρχει σημαντικότατη επιβάρυνση ως προς την καλή κατάσταση του εδάφους εξαιτίας του φαινομένου DANIEL – ELIAS που έπληξε την περιοχή μας το Σεπτέμβριο του 2023.

Αυτό που προαναφέραμε σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή μας τόσο σε ύψη βροχής 100 έως 120 χιλιοστά στην βροχόπτωση της 18-20 Απριλίου, καθώς και τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας με μέγιστες 30°C κατά την ημέρα και ελάχιστες το βράδυ, όπως επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες οι θερμοκρασίες πλησίαζαν τους 5 με 6 °C.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την δημιουργία δυσμενών συνθηκών για το φύτρωμα του Βαμβακιού και την επανάληψη της σποράς βάμβακος για δύο και σε πολλές περιπτώσεις τρεις φορές. Το γεγονός των επανασπορών έχει ως συνέπεια την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την παραγωγή βαμβακιού και αξίζει να αναφερθούμε ότι η φετινή χρονιά το κόστος βαμβακιού ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, όλο αυτό οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω αύξησης του κόστους.

Επιπλέον δε η καλλιέργεια του Βαμβακιού γίνεται όψιμη και το γεγονός αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες για εύρεση λύσεων στο προαναφερθέν πρόβλημα διότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει επανασπορές μόνο μετά από την 16η Μαΐου».

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Την αποζημίωση του κόστους επανασποράς του βαμβακιού σε καλλιέργειες της Θεσσαλίας που επλήγη από πλημμύρες, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στο οποίο φιλοξενούνται οι δηλώσεις του πρόεδρου της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστα Τζέλλα αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα της επανασποράς στην καλλιέργεια βαμβακιού στην περιοχή της Καρδίτσας αλλά και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κ. Τζέλλας, αναφέρει ότι «υπάρχουν περιοχές στους Σοφάδες και τη Δ.Ε. Φύλλου, αλλά και σε τμήματα του Δήμου Καρδίτσας, όπου απαιτείται επανασπορά για περισσότερο από το 70% των στρεμμάτων της καλλιέργειας βαμβακιού» ενώ σημειώνει ότι « παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στα Τρίκαλα και στα Φάρσαλα και σε άλλες περιοχές.»

Επισημαίνει ότι πιθανόν, «αυτό να αποτελεί συνέπεια από το πέρασμα του Daniel, υπό την έννοια ότι οι εκτάσεις δεν έφθασαν στο επιθυμητό σημείο θερμοκρασίας ή επιβαρύνθηκαν από φερτά στοιχεία και η σπορά δεν έφερε αποτελέσματα. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας περιβάλλοντος, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες έσπερναν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου χωρίς προβλήματα στην πορεία».

Εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής μετά τις επανασπορές και δεδομένου ότι η επανασπορά σημαίνει διπλά έξοδα για τον καλλιεργητή, ζητείται η λήψη πολιτικής απόφασης για καταβολή αποζημίωσης της επανασποράς στην καλλιέργεια του βαμβακιού, καθώς δεν προβλέπεται γι’ αυτή την εποχή από τον ΕΛΓΑ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ