Στην αγκαλιά ανάδοχων οικογενειών 39 παιδιά στη Θεσσαλία

Ημερίδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αναδοχή ανηλίκων

«Κάθε παιδί πρέπει να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα, την αγάπη και τη θαλπωρή μιας οικογένειας, μακριά από τα ιδρύματα τα οποία δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να μεγαλώσει» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην ημερίδα για το θεσμό της αναδοχής ανηλίκων, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.

Ο Περιφερειάρχης εξήρε την σημασία που έχει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού , ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια και οι εργαζόμενοι της διεύθυνσης Κοινωνικής μέριμνας εργάζονται με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης στις υποθέσεις αναδοχής.

Να σημειωθεί ότι από το 2018, οπότε περιήλθε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η αρμοδιότητα της εποπτείας για την αναδοχή ανηλίκων, με τον νόμο 4538/2018, έχουν πραγματοποιηθεί 39 αναδοχές παιδιών στη Θεσσαλία, σε οικογένειες που προσφέρθηκαν να τα περιθάλψουν με την αγάπη και τη φροντίδα τους, όπως ανέφερε από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Εθελοντισμού, κ. Ανδριάνα Κομήτσα,.

“Σε αυτή τη γραμμή κινούμαστε, σπάζοντας τον κύκλο της ιδρυματοποίησης και δίνοντας πνοή στην αναδοχή ανηλίκων, ώστε κανένα παιδί να μη μένει για μεγάλο διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο ή σε ιδρύματα ” τόνισε η κ. Κομήτσα.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑΔΟΧΩΝ – ΘΕΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

“ Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας από το 2014 ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον θεσμό της αναδοχής και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, παιδιά που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δεν βίωσαν την ιδρυματοποίηση, αφού άμεσα τοποθετήθηκαν στο νέο τους οικογενειακό περιβάλλον ” σημείωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Δέσποινα Μάντζαρη, προσθέτοντας ότι “ με την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για την αναδοχή υπήρξε μια νέα ώθηση του θεσμού, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή μια ηλεκτρονική, διαφανής διαδικασία που καθορίζει όλα τα βήματα για τη σύνδεση των ανηλίκων με τους υποψήφιους αναδόχους γονείς ενισχύοντας την πολιτική της αποϊδρυματοποίησης ”. Κατά την ίδια, τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά:
-Το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων στο οποίο καταγράφονται όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε δομή παιδικής προστασίας.
-Τα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
-Το Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας ANYNET.GR, με το οποίο ενισχύεται για πρώτη φορά η διασύνδεση των εμπλεκόμενων κοινωνικών υπηρεσιών.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΗΣ

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνα Καλέση, εξήρε τη σημασία της διεξοδικής ενημέρωσης του κοινού ώστε να αποτελέσει “το εφαλτήριο αποϊδρυματοποίησης των παιδιών, που για ποικίλους λόγους απομακρύνθηκαν από τη βιολογική τους οικογένεια και την άμεση αποκατάστασή τους σ’ ένα περιβάλλον υποστήριξης, αγάπης, αποδοχής και εξατομικευμένης φροντίδας των αναγκών του παιδιού”.

Διατράνωσε, δε, την ανάγκη κάθε παιδί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θα αποδέχεται τόσο την προσωπική του ιστορία, τα βιώματά του, τα τραύματά του και την προσωπικότητά του εν γένει, όσο και το βιολογικό περιβάλλον από το οποίο προέρχεται. Η ίδια μίλησε με θερμά λόγια για τις 39 οικογένειες που αξιοποίησαν τον θεσμό της αναδοχής ανηλίκων στη Θεσσαλία συγχαίροντας “ όλες και όλους εκείνους τους ανθρώπους της ανιδιοτελούς προσφοράς, τους μικρούς καθημερινούς ήρωες που με υπευθυνότητα, διακριτικότητα και τεράστια ψυχικά αποθέματα αλλάζουν τον ρου της ιστορίας ενός παιδιού και μια οικογένειας. Το κοινωνικό αποτύπωμα της πράξης τους εξαιρετικά σημαντικό” κατέληξε.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές όπου γονείς, μέσα από βιωματικές αφηγήσεις, αναφέρθηκαν στην εμπειρία του ανάδοχου γονέα και τον ισχυρό δεσμό που αναπτύχθηκε με τα παιδιά τα οποία αγκάλιασαν με όλη τους την αγάπη.

Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, η κ. Αγγελική Γκουγκουλούδη, Εισαγγελέας Ανηλίκων Λάρισας, η κ. Ελένη Απουσίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η κ. Παναγιώτα Μάνθου, Προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Βασιλική Δοβλατανιώτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, η κ. Μαρία Δαλλιού, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Π.Γ.Ν.Λ., η κ. Ζωίτσα Ευαγγελινού, Κοινωνική Λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Τρικάλων, η κ. Μαρία Τσουκνίδα, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καρδίτσας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, o Αντιπεριφερειάρχης Δ. Τσέτσιλας, o Περιφερειακοί Σύμβουλοι Β. Πινακάς, Δ. Σοφολόγης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τρικάλων, Δ.Νάτσινα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ