Ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και ασφαλής πλοήγηση οι προτεραιότητες των μαθητών και των γονέων του Γυμνασίου Γόννων!

Τον καλύτερο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι νοιάζονται για την διαδικτυακή τους ασφάλεια, φαίνεται πως επέλεξαν οι μαθητές & οι μαθήτριες του Γυμνασίου Γόννων, καθώς είχαν μια μοναδική ευκαιρία, την Παρασκευή 24/05/2024 να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Εισηγητής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Πληροφορικής και Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτριος Γ. Λιόβας, ο οποίος αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη & απρόσεκτη χρήση του. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τρόποι προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια πολυμεσικών εφαρμογών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους μαθητές του Σχολείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Φιλιππόπουλο και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου ενώ επικεντρώθηκε στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, και στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως Cyber Bullying.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR, ένα νομικό πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις διαδικτυακής ή τηλεφωνικής εξαπάτησης και εκβιασμών.

Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκε στους μαθητές η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών Ενδοσχολικής Βίας & Εκφοβισμού (https://stop-bullying.gov.gr/incident/). Δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή την πλατφόρμα για την υποβολή επώνυμων αναφορών έχουν οι μαθητές/τριες, που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και οι γονείς ή όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών/τριών που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Φιλιππόπουλος Δημήτρης, ο Σύλλογος των Διδασκόντων, και οι μαθητές ευχαρίστησαν τον κ. Λιόβα για την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωσή τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση της τεχνολογίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ όλων των παρευρισκόμενων, επίλυση αποριών, και την προτροπή προς τους μαθητές να συζητούν με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, και να τους εμπιστεύονται για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και για αυτά που αφορούν στη διαδικτυακή τους ζωή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ