Εξυπνοι μετρητές νερού από τη ΔΕΥΑ Κιλελέρ για να μη χάνεται ούτε σταγόνα νερού

Θανάσης Νασιακόπουλος: Ελέγχουμε το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής, ελαχιστοποιούμε τη σπατάλη των υδατικών και ενεργειακών πόρων

Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση για το έργο που έχει τον τίτλο «Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού για τη Δ.Ε. Πλατυκάμπου του Δήμου Κιλελέρ» συνολικού προϋπολογισμού 2.198.135,60€ (με ΦΠΑ 24%).

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ Κιλελέρ για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει:

Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τριών χιλιάδων (3.000) νέων ευφυών ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης νερού (υδρόμετρα), τα οποία θα εγκατασταθούν σε οικισμούς της Δ.Ε. Πλατυκάμπου του Δήμου Κιλελέρ,
Τριάντα (30) διατάξεις συλλογής δεδομένων έξυπνων οικιακών υδρομέτρων μέσω σταθερού ασύρματου δικτύου LoraWAN,

Την Ανάπτυξη και παραμετροποίηση:

-λογισμικού διαχείρισης ευφυών ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης νερού

-διαδικτυακής πλατφόρμας εφαρμογών και εργαλείων για την διαχείριση των υποδομών της ύδρευσης

-υδατικού ισοζυγίου σε περιβάλλον SCADA

Το έργο υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Κιλελέρ.
Με την εκτέλεση και ολοκλήρωση της προμήθειας αυτής και σε συνέχεια της πράξης με τίτλο: «Ολιστικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης δικτύων ύδρευσης ΔΕΥΑ Κιλελέρ», προϋπολογισμού: 2.688.704,40 € (με Φ.Π.Α.) που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η ΔΕΥΑ Κιλελέρ, μέχρι τα τέλη του έτους, θα έχει τοποθετήσει ψηφιακούς μετρητές κατανάλωσης νερού στο σύνολο των καταναλωτών της.

Με το πέρας της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η διαχείριση του πόσιμου νερού στα δίκτυα ύδρευσης απαιτεί σύγχρονες και προηγμένες τεχνολογικά εφαρμογές οι οποίες θα επιτρέπουν την βέλτιστη τεχνικοοικονομική διαχείριση του δικτύου, την εξοικονόμηση πόρων και την ικανοποίηση των τελικών καταναλωτών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το έργο της εγκατάστασης ευφυών ψηφιακών υδρομετρητών, οι οποίοι κατά κύριο λόγο παρέχουν τη δυνατότητα για απομακρυσμένη ειδοποίηση ασυνήθιστων καταστάσεων (διαρροή, σπάσιμο αγωγού, ανάποδη ροή) και την ειδοποίηση των τελικών καταναλωτών μέσω μηνυμάτων SMS για ασυνήθιστα συμβάντα όπως π.χ. διαρροή.

Ενημερώνουν επίσης τον τελικό καταναλωτή για την τιμή του υδρομέτρου σε πραγματικό χρόνο μέσω Web Site, ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής με δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης, εντοπίζουν φαινόμενα λαθροληψίας νερού ή μη εξουσιοδοτημένης επέμβασης στους μετρητές και τέλος συμβάλλουν στον εντοπισμό απωλειών νερού ανά ζώνη ύδρευσης.

Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι παρέχουν αποτελεσματικότερη διαχείριση ζωτικής σημασίας φυσικών πόρων συμβάλλοντας στη βιώσιμη (αειφόρο) ανάπτυξη και στον έλεγχο του υδατικού ισοζυγίου της περιοχής. Με την άμεση ενημέρωση-πληροφόρηση ευαισθητοποιούν τους πολίτες για περιβαλλοντικά ζητήματα διαχείρισης υδάτων και εντέλει παρέχουν υπηρεσίες με βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη τόσο των υδατικών όσο και των ενεργειακών πόρων».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης ο οποίος συνυπέγραψε τη σύμβαση για λογαριασμό της επιχείρησης ύδρευσης τόνισε: «Η σύμβαση που υπογράψαμε εκτιμούμε ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τη ΔΕΥΑ Κιλελέρ η οποία μπαίνει σε εποχή ψηφιοποίησης και της δίνει τη δυνατότητα να συντάσσει την πολιτική της με βάση στοιχεία που θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο και τα οποία θα λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό των μελλοντικών ενεργειών της επιχείρησης. Θα πρέπει ιδιαιτέρως να τονιστεί ότι η εκτέλεση του έργου γίνεται με μηδενική επιβάρυνση των καταναλωτών – δημοτών μας, δεδομένου, ότι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου στο αρμόδιο Υπουργείο, εξασφαλίστηκε η εξ ολοκλήρου χρηματοδότησή του ανερχόμενη στο ποσό των 2.198.135,60€.

Εκτιμούμε δε, ότι μέσω της μείωσης και του ενεργειακού κόστους λειτουργίας μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα προς όφελος των δημοτών αλλά και να προωθηθούν ενέργειες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν παρόντες ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Παπακανάκης και Αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Ενέργειας του Δήμου Κιλελέρ Νίκος Παπαχατζής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ