Μακρόν σε Νετανιάχου: «Η Γάζα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους»

[ad_1]

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε την έκκληση προς τη Χαμάς – της οποίας η ευθύνη, όπως ανέφερε, είναι συντριπτική – να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης, σύμφωνα με το Ελιζέ, τα συλλυπητήριά του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση του θανάτου τεσσάρων ομήρων, εκ των οποίων οι δυο ήταν Γάλλοι, και επανέλαβε την αλληλεγγύη του γαλλικού λαού προς τους Ισραηλινούς απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, τονίζοντας πως η δοκιμασία των Παλαιστινίων πρέπει να τελειώσει και ότι η μαζική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να γίνει χωρίς άλλα εμπόδια, μέσω όλων των διαθέσιμων οδών.

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ακόμη ότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου μια αξιόπιστη προοπτική για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, η μόνη ικανή να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ και να ανταποκριθεί στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων και επανέλαβε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε ένα πλαίσιο ειρήνης και ασφάλειας για όλους. Η Γάζα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και μια μεταρρυθμισμένη και ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να διασφαλίσει τη διακυβέρνησή της, ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφορικά με τους κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο και ζήτησε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από όλα τα μέρη. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τονίζοντας ότι η Γαλλία, με τους διεθνείς εταίρους της, θα ασκήσει πίεση στο ιρανικό καθεστώς να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ανέφερε το Ελιζέ.

Σχετικά Tags

Μπενιαμίν Νετανιάχου Εμανουέλ Μακρόν Λωρίδα της Γάζας Παλαιστίνη


[news.gr]

[ad_2]

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ