2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου: Εκπαιδευτική επίσκεψη του διαπολιτισμικού προγράμματος «γνωρίζω τον ‘άλλο’, συνυπάρχω και συνεργάζομαι»

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 22, 23 και 24 Απριλίου 2024 η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Ξάνθη, Κομοτηνή και στις γύρω περιοχές, στην οποία συμμετείχαν 24 μαθήτριες και μαθητές, μέλη της ομάδας του Πολιτιστικού Προγράμματος «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ‘ΑΛΛΟ’, ΣΥΝΥΠΑΡΧΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ» του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπουντουλούλης Ευάγγελος (συντονιστής), Πορτέσης Νικόλαος (Διευθυντής) και Συρόγλου Μαγδαληνή .

Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα μέλη της ομάδας μέρη και τρόπους ζωής και σκέψης, και να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους, συμμαθητές/τριες, και πολίτες άλλων περιοχών, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφορετικότητα και την ποικιλία.

Από αυτή τη σκοπιά η κυριότερη δράση ήταν η επίσκεψη και συνεργασία με το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο στις Σάππες, στο οποίο φοιτούν μαθητές/τριες με διαφορετική πολιτιστική, γλωσσική, θρησκευτική κ.α. αφετηρίες.

Επισκεφτήκαμε επίσης τη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος, με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Γνωρίσαμε την πόλη της Κομοτηνής με το Τζαμί και τη λαϊκή αγορά, όπου γευτήκαμε διαφορετικές γεύσεις και συναντήσαμε πολίτες με διαφορετική θρησκεία και συνήθειες.

Επισκεφθήκαμε την παλιά πόλη της Καβάλας και το σπίτι του Αλί, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή του ποταμού Νέστου, όπου είχαμε μια περιβαλλοντική παρουσίαση-ξενάγηση από μέλος του ΚΠΕ Ξάνθης.

Φυσικά κατά τη διαμονή μας στην Πόλη της Ξάνθης επισκεφτήκαμε την παλιά πόλη και τις γειτονιές της, δοκιμάσαμε τις τοπικές γεύσεις, συζητήσαμε για τη συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων, γνωρίσαμε τα Πομακοχώρια και τέλος επισκεφτήκαμε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ