80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία: Στη Παραλία Ομάχα συγκεντρώνονται οι Σύμμαχοι, χωρίς τη Ρωσία, για να γιορτάσουν τη νίκη κατά του ναζισμού

[ad_1]

Με τη συμμετοχή των Μητσοτάκη, Μπάιντεν, Μακρόν, Ζελένσκι

Οκτώ δεκαετίες μετά, στη «ματωμένη» Παραλία Ομάχα οι Σύμμαχοι συναντώνται σήμερα, Πέμπτη 6/6 χωρίς τη Ρωσία στη Νορμανδία, αλλά στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γιορτάσουν τη νίκη κατά του ναζισμού την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συγκαταλέγονται στους είκοσι αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός.

Η τελετή μνήμης θα ξεκινήσει στις 15:30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδος). Σκάφη θα πλησιάσουν στην Παραλία Ομάχα. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, θα πετάξει επάνω από την περιοχή.

Το πρωί, των τελετών μνήμης παρουσία των βετεράνων της Απόβασης προέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.

Η Απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Καναδούς. Άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Όμως, 80 χρόνια μετά την τιτάνια αυτή επιχείρηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, θέατρο από τον Φεβρουάριο 2022 μίας πολυαίμακτης ρωσικής επίθεσης. Το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμη ορατό.

Σχετικά Tags

Νορμανδία


[news.gr]

[ad_2]

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ