Η κατανάλωση περισσότερου σκόρδου βοηθάει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα σας

Αγαπάτε το σκόρδο; Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να το εντάξετε περισσότερο στη διατροφή σας: Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στη βελτίωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Η τρέχουσα ανάλυση συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 29 μελετών με συνολικά περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου που συνέκριναν το σκόρδο με ένα εικονικό φάρμακο, το οποίο είναι το χρυσό πρότυπο για κάθε σχέδιο έρευνας και σημαίνει ότι η μεταανάλυση είναι υψηλής ποιότητας, λέει η Alyssa Kwan, RD, διαιτολόγος που εργάζεται με άτομα σε καρδιαγγειακή ΜΕΘ και χειρουργικές μονάδες στο Stanford Health Care στην Καλιφόρνια.

Ένας μεγάλος όγκος αποδεικτικών στοιχείων επιβεβαιώνει τα οφέλη του σκόρδου

Συνολικά, τα ευρήματα συμφωνούν με αυτό που έδειξαν προηγούμενες μελέτες: Το σκόρδο οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης A1C και σε μικρή μείωση της LDL (ή «κακής») χοληστερόλης, λέει ο Matthew Badgett, MD, ιατρός υγείας στην Cleveland Clinic στο Οχάιο, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η αιμοσφαιρίνη A1C είναι μια εξέταση αίματος που δείχνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες. Όλες οι συμπεριλαμβανόμενες μελέτες που εξέτασαν τα επίπεδα A1C βρήκαν μείωση στην ομάδα που λάμβανε σκόρδο, και η μέση μείωση της LDL χοληστερόλης στις μελέτες ήταν 8,2 μονάδες, λέει ο Δρ Badgett. Αυτό είναι ένα μέτριο όφελος όταν πρόκειται για τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, αν και πολλές μελέτες ήταν πιθανότατα πολύ σύντομες για να δείξουν το πλήρες όφελος του σκόρδου, λέει. «Συχνά χρειάζεται να μειώσουμε την LDL από 150 – 200, σε λιγότερο από 70 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και μερικές φορές ακόμη περισσότερο», λέει ο Badgett.

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει ως μέρος ενός σχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το σκόρδο είναι ασφαλές, υγιεινό και έχει κάποια οφέλη. Χωρίς μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής, ωστόσο, δεν είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας, λέει ο Badgett.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ