Οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή στις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Οι έγκυες γυναίκες, τα νεογέννητα, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές υγείας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα συλλογή εργασιών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Global Health, και ωστόσο οι ειδικές ανάγκες αυτών των ομάδων έχουν παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική απόκριση.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με το κλίμα έχουν υποτιμηθεί σημαντικά για τους νεότερους και τους ηλικιωμένους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σοβαρές, συχνά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα την υπερβολική ζέστη, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι πρόωροι τοκετοί – η κύρια αιτία παιδικών θανάτων – αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική δυσχέρεια. Κάθε επιπλέον 1°C στην ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία άνω των 23,9°C έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας έως και 22,4%.

«Αυτές οι μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μακρινή απειλή για την υγεία και ότι ορισμένοι πληθυσμοί πληρώνουν ήδη ακριβό τίμημα», δήλωσε ο Δρ Anshu Banerjee, Διευθυντής Υγείας και Γήρανσης Μητέρων, Νεογνών, Παιδιών και Εφήβων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Ενώ η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί, οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ζωής εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλις και μετά βίας έχουν ξεκινήσει. Για να επιτευχθεί η κλιματική δικαιοσύνη, αυτό πρέπει να διορθωθεί επειγόντως».

Για παράδειγμα: 

Οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με δυσμενή έκβαση του τοκετού, κυρίως με πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, καθώς και με υπέρταση και διαβήτη κύησης στην εγκυμοσύνη. Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, και συνεπώς τη μάθηση, για παιδιά και εφήβους, ενώ αυξάνουν τα καρδιακά επεισόδια και τις αναπνευστικές επιπλοκές στους ηλικιωμένους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρου τοκετού και αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των πνευμόνων του εμβρύου. Αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερους κινδύνους καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και πνευμονίας.

Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Οι πλημμύρες και η ξηρασία μειώνουν την πρόσβαση σε ασφαλές νερό και προμήθειες τροφίμων, αυξάνοντας τις διαρροϊκές ασθένειες και τον υποσιτισμό. Οι πυρκαγιές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις αναπνευστικές διαταραχές και τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα για τους ηλικιωμένους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ