Διευθυντές Σχολείων: Ποινές φυλάκισης 9 μηνών με 3ετή αναστολή σε 5 μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά για τις «κρίσεις» του 2017

ASCII

Μετά από 7 χρόνια και 20 αναβολές έγινε η δίκη που διήρκεσε 22 συνεδριάσεις σε 8 μήνες, από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024, εξετάστηκαν 25 περίπου μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Γαβρόγλου
Δημοσίευση: 15/06/2024

Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με 3ετή αναστολή , για κάθε ένα από τα πέντε μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά, για παράβαση καθήκοντος, στις κρίσεις Διευθυντών σχολείων του έτους 2017, επέβαλε , κατά πλειοψηφία, το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου αναγγέλθηκε σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου.

Το 2017 τέσσερις υποψήφιοι Διευθυντές, οι οποίοι έκριναν ότι αδικήθηκαν στις κρίσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων από τα μέλη του ΠΥΣΔΕ, κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελία.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακρίτρια και ασκήθηκαν διώξεις για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Μετά από 7 χρόνια και 20 αναβολές έγινε η δίκη που διήρκεσε 22 συνεδριάσεις σε 8 μήνες, από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024, εξετάστηκαν 25 περίπου μάρτυρες.

Ανάμεσα στους υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπήρξε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο εισαγγελέας στην τελική φάση της δίκης ήταν καταπέλτης και κατά την αγόρευση του ζήτησε την ενοχή τους και την τιμωρία τους.

Στη συνέχεια η σύνθεση του τριμελούς πρωτοδικείου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την τιμωρία των μελών με ποινές 9 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή.

Αγωγές για αποζημίωση

Εκκρεμούν οι αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια για απόδοση των επιδομάτων θέσης στους μηνυτές για τα έξι έτη (από 2017 έως 2023).

Mε τις αγωγές τις οποίες κατέθεσαν ζητούν από το δημόσιο αποζημίωση , ύψους 50.000 ευρώ έκαστος:

23,345 ευρώ αφορούν τα επιδόματα θέσης που χάθηκαν τα 5,5 απερχόμενα έτη και,
τα υπόλοιπα αφορούν ηθική βλάβη.
Εάν οι δύο εκπαιδευτικοί δικαιωθούν , το δημόσιο θα καταβάλει το ποσό στους δικαιωθέντες , αλλά , σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικά, αν κριθεί ότι υπαίτιοι είναι τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής, η οικεία ΔΟΥ θα αναζητήσει στη συνέχεια από αυτούς το επιδικασθέν ποσό.

esos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ