Εταιρείες ρούχων για αθλήματα εξωτερικού χώρου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακραία τοξικά χημικά

Χημικές τοξικές ουσίες που ταξινομούνται ως PFAS (πολυφθοροαλκύλιο) και μολύνουν το έδαφος και το νερό, χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από το 80% των προϊόντων 27 εταιρειών.

Οι πεζοπόροι μπορεί να βλάπτουν ακούσια το περιβάλλον και να διακινδυνεύουν την υγεία τους φορώντας ρούχα που γίνονται αδιάβροχα με τα «για πάντα χημικά», όπως αποκαλούνται.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Ethical Consumer – το οποίο εξέτασε 27 εταιρείες που κατασκευάζουν ρούχα για αθλήματα εξωτερικού χώρου, όπως φλις, αδιάβροχα μπουφάν, μπότες για περπάτημα και σακίδια – διαπιστώθηκε ότι το 82% των εταιρειών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ουσίες όπως το πολυφθοροαλκύλιο ή PFAS, που έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υπογονιμότητα, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και ορισμένοι καρκίνοι.
Το πολυφθοροαλκύλιο χρησιμοποιείται σε καταναλωτικά προϊόντα από τη δεκαετία του 1950 μολύνοντας το έδαφος και την παροχή νερού.

Η Jane Turner, συγγραφέας και ερευνήτρια του Ethical Consumer, είπε: «Η μη αναστρέψιμη παγκόσμια μόλυνση και η ακραία τοξικότητα των «για πάντα χημικών», όπως αποκαλούνται τα PFAS, είναι αδιαμφισβήτητη εδώ και χρόνια, αλλά οι περισσότερες εταιρείες ρούχων για αθλήματα εξωτερικού χώρου εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν άσκοπα, και να ρυπαίνουν συνεχώς, και όλο και περισσότερο. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν τώρα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες που έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν PFAS.

»Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν τουλάχιστον 23.000 γνωστές τοποθεσίες μόλυνσης, 2.000 από τις οποίες θεωρούνται «hotspots» PFAS – περιοχές όπου οι συγκεντρώσεις θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία. Τα PFAS συμβάλλουν σε μια παγκόσμια κρίση χημικής ρύπανσης».
Με πληροφορίες από theguardian.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ