Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την επιστροφή του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» στις υποδομές του

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ να οργανώσει διήμερο δράσης και αλληλεγγύης το Σαββατοκύριακο 15-16/6 για την επαναλειτουργία της θεραπευτικής κοινότητας στην Γιάννουλη μετά την τεράστια καταστροφή που είχαν υποστεί οι εγκαταστάσεις της από την βιβλική καταστροφή του Daniel τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Διαχρονικά το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας στέκεται δίπλα σε όλες τις πρωτοβουλίες του ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ πόσο μάλλον φέτος που εκτός από τις πλημμύρες στην περιοχή μας την αλληλεγγύη, την αντίσταση και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, συνέβαλε ταυτόχρονα μαζί με άλλους φορείς στην εναντίωση και διεκδίκηση προκειμένου να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει ταφόπλακα στις ήδη υποστελεχωμένες δομές απεξάρτησης και ψυχικής υγείας.

Η πάλη που οργανώθηκε πανελλαδικά ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα, το οποίο ήρθε να αποτελειώσει κάθε ίχνος δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης ώστε να παραδοθεί σε ιδιωτικές κλινικές, ΜΚΟ και ιδιώτες επαγγελματίες ψυχικής υγείας έφερε μια πρώτη νίκη. Καθυστέρησε τα κυβερνητικά επιτελεία και πάγωσε το νομοσχέδιο.

Τώρα χρειάζεται πιο μαχητικά να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά!

Τώρα χρειάζεται να απαντήσουμε στο ερώτημα: Ποιοι είναι, αλήθεια, οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όλα αυτά;
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έστρωσαν ένα έδαφος αδιεξόδων για την νέα γενιά, για κάθε λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Από τη μία παρουσίαζαν την κάνναβη ως ένα «παρεξηγημένο» φυτό ιατρικοποιώντας το φαινόμενο των ναρκωτικών και αποκρύπτοντας ότι και αυτή είναι μια εξαρτησιογόνα ουσία βλέποντας προφανώς άλλη μια ευκαιρία για business. Παράλληλα από την άλλη αφαιρούσαν το δικαίωμα στο όνειρο και στην συλλογική διεκδίκηση σε μια κοινωνία που ασφυκτικά από την ανεργία, την υποβάθμιση της παιδείας, την φτώχεια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την καταστολή, την ανασφάλεια για το μέλλον.
Αυτές οι κυβερνητικές κατευθύνσεις είχαν σταθερά αρωγό τις αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις αλλά και τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές τους αρχές που υλοποιούν κατά γράμμα όλες της σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Σήμερα οι ίδιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση συνολικά λες και είναι φυσικό φαινόμενο. Γνωρίζουν πως στην ίδια αυτή λογική ο λαός της περιοχής μας εγκαταλείφθηκε στο έλεος μιας θεομηνίας και 9 μήνες μετά συνεχίζει μόνος του να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του χωρίς καμία στήριξη όπως καταγγέλλουν οι επιτροπές των πληγέντων. Αποτέλεσμα εγκατάλειψης από Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμο είναι οι, εδώ και μήνες, κατεστραμμένες δομές του ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ στην Γιάννουλη. Δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ να περισσεύει από τις πρωτοβουλίες «εξωστρέφειας» στα πλαίσια της «τουριστικής ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της η στεγνή απεξάρτηση στην πόλη μας. Όλα είναι θέμα προσανατολισμού, επιλογών και προτεραιοτήτων όπως πολύ εύστοχα διατύπωσαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Με αυτό το σύνθημα συναντηθήκαμε τον περασμένο Οκτώβρη μαζί με το ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ στην μεγάλη συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς με την συμμετοχή 80 καλλιτεχνών στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.
Προχωράμε αισιόδοξα, κάνουμε το επόμενο βήμα μέσα από την συλλογική δράση :
• Να αναδείξουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από αντιναρκωτικούς φορείς, συλλόγους γονέων, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικά συμβούλια, εργατικά συνδικάτα, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία με πρωτοβουλίες πρόληψης του φαινομένου μέσα στα σχολεία καθώς και σε άλλους χώρους νεολαίας!
• Να διεκδικήσουμε την στελέχωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δομών με μόνιμο προσωπικό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Δημόσια και δωρεάν στεγνά προγράμματα απεξάρτησης χωρίς εμπλοκή ιδιωτών.
• Είναι ανάγκη να δοθεί βάρος στην πρόληψη με δράσεις από τις οργανώσεις γονέων, από τα εργατικά σωματεία εντάσσοντας σταθερά στις διεκδικήσεις μας τέτοιου είδους ζητήματα, παλεύοντας για μία καλύτερη και ολοκληρωμένη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.
• Πρόληψη δεν σημαίνει μόνο ενημέρωση, αλλά διεκδίκηση των όρων που διαμορφώνουν μια άλλη στάση ζωής. Αυτό σημαίνει να μπορούν οι νέοι να βρουν δημιουργικές και υγιείς διεξόδους, να έχουν θετικά πρότυπα, να ζουν και να δουλεύουν με δικαιώματα. Πρότυπα με τα οποία θα μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και μέσα από το σχολείο.
• Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα τα απαραίτητα μέσα και τις υποδομές ώστε το σχολείο να μπορεί να καλλιεργεί την αγάπη για τη γνώση αλλά και για τον αθλητισμό, τις τέχνες. Να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε οικογένεια να συμμετέχει δωρεάν σε αθλητικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
• Θεωρούμε ότι η πρόληψη θα πρέπει να έχει μια διάρκεια και να συνεχίζεται μέχρι και την ολοκλήρωση της φοιτητικής ζωής ενώ τα ίδια τα προγράμματα να απευθύνονται και στις οικογένειες αλλά και τους εκπαιδευτικούς.
Στόχος της δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και για αυτά τα ζητήματα είναι η ανάδειξη της πολυπαραγοντικής αιτιότητας του κοινωνικού φαινομένου της χρήσης και εξάρτησης και η προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής που θα ορθώνει αντιστάσεις στους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση. Ενός τρόπου ζωής με αξίες, ιδανικά, αξιοπρέπεια, που θα στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και τη συλλογικότητα.
Το Σάββατο 15 Ιουνίου προτάσσοντας το σύνθημα “οργάνωση – αγώνας – αλληλεγγύη” το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τον λαό της πόλης να συμβάλει εθελοντικά στις εργασίες αποκατάστασης στην θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ – ΕΞΟΔΟΣ στην Γιάννουλη.Δίνουμε ραντεβού στις 8:00 πμ στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για να μεταβούμε οργανωμένα. Δηλώνουμε συμμετοχή στο τηλέφωνο(έως Παρασκευή 14 Ιούνη): 241 025 0708.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ