«Φως και Λόγος»: Διάλεξη του καθηγητή Κ. Σιώμου στο Διαχρονικό Μουσείο

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας θα φιλοξενήσει την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, στις 21.00, τον δρ. Κωνσταντίνο Σιώμο, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Φως και Λόγος – Η Περί Φύσεως Ιστορία και το Αρχαίο Ελληνικό Θαύμα».

Ο δρ Κων/νος Σιώμος γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε Φυσική στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας. Η ερευνητική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του καλύπτει 50 έτη έρευνας και πανεπιστημιακής διδασκαλίας σε σπουδαία ιδρύματα της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα δίδαξε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός από τα πανεπιστημιακά συγγράμματά του έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές.

Το ερώτημα τι είναι ο φυσικός κόσμος και ποιος ο ρόλος του ανθρώπου μέσα σε αυτόν απασχολεί την ανθρώπινη σκέψη για αιώνες. Η έντονη πνευματική προσπάθεια κατανόησης του κόσμου οδήγησε τους Ίωνες φυσιολόγους (6ος–5ος π.Χ.) στην ιδέα ότι ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει κατανοητός με την παρατήρηση, Φως, και τη νόηση, Λόγο, εκφράζοντας τη θαυμαστή ιδέα του ατόμου και του κενού ως την αρχή των πάντων. Είναι το αιώνιο αυτό σπέρμα της ανθρώπινης λογικής σκέψης, του λόγου, στο οποίο συναντούμε τις κοσμογονικές ρίζες μας και τη μία κοσμική αλήθεια, ότι η φύση γεννήθηκε πριν από τον άνθρωπο, τον οποίον έθεσε ως οικονόμο της και όχι ως καταπατητή της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ