Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ

Σύσκεψη για την ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών

Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την σταθερή επιλογή της Περιφέρειας και του ιδίου προσωπικά για ενίσχυση δράσεων σε κρίσιμους τομείς για την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά την διάρκεια σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του με εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, καθώς και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής τέθηκαν επί τάπητος η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ / «Θεσσαλία» 2021-2027 καθώς και η ενίσχυση τους με νέες δομές και υπηρεσίες για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών και των περιοχών της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΣΠΑ / «Θεσσαλία» 2021-2027 είναι ενταγμένα τέσσερα έργα με αντίστοιχους Δικαιούχους:

  • 1. Συνέχιση επιχορήγησης ΚΕΘΕΑ για την λειτουργία Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα – ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.
  • 2. Συνέχιση επιχορήγησης ΚΕΘΕΑ για την λειτουργία Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα – ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.
  • 3. Συνέχιση επιχορήγησης ΚΕΘΕΑ για τη λειτουργία Δομής Έγκαιρης Παρέμβασης φιλοξενίας για εφήβους νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική αντικοινωνική συμπεριφορά, με έδρα το Βόλο.
  • 4. Επιχορήγηση ΟΚΑΝΑ για τη συνέχιση του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
    Τα παραπάνω έργα αφορούν σε συνέχιση της λειτουργίας των Δομών από το ΕΣΠΑ/«Θεσσαλία» 2014-20, και έχουν χρονικό ορίζοντα λήξης λειτουργίας των Δομών χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ στις 31-12-24, σύμφωνα και με το επιτελικό Προγραμματισμό του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας για θέματα Εξαρτήσεων και πρόβλεψη χρηματοδότησης αυτών στη συνέχεια από Εθνικούς Πόρους.

Ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς, τονίζοντας ότι «μόνο με συνέργειες θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται και ζουν το δικό τους γολγοθά, δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή». Επίσης, διευκρίνισε ότι στο ΕΣΠΑ / «Θεσσαλία» 2021-2027 προβλέπεται η χρηματοδότηση νέων δομών στον τομέα των εξαρτήσεων και αναμένονται οι προτάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Δομών πέραν της 31-12-24, καθώς ο σχεδιασμός ΕΣΠΑ, βάση ισχύοντος Προγραμματισμού προβλέπει την χρηματοδότηση αποκλειστικά νέων έργων σε σχέση με τις εξαρτήσεις.

Στη σύσκεψη τέλος τονίστηκε το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλία από τις υφιστάμενες Δομές και τις Κινητές Μονάδες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το ΚΕΘΕΑ-ΕΞΟΔΟΣ οι κκ Αντώνης Παπουτσής, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ, Μανώλης Μαρουδάκης, υπεύθυνος Φυσικού Αντικειμένου, Μερόπη Πεντεδέκα, υπεύθυνη Έρευνας και Υπεύθυνη της Πράξης Κινητής Μονάδας και από τον ΟΚΑΝΑ ο κ. Σωτήρης Λαϊνάς, υπεύθυνος ΟΚΑΝΑ και Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
Από τη Διαχειριστική Αρχή συμμετείχαν η Πρ/νη της Υπηρεσίας κα Πολυτίμη Γραβάνη και η Πρ/νη της αρμόδιας Μονάδας Παρακολούθησης και Διαχείρισης Πράξεων, Κατερίνα Σοφολόγη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ