Παρεμβάσεις 900 εκ. € σε 1.000 σημεία της Θεσσαλίας για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές που προκάλεσαν Daniel και Elias

Με προσκλήσεις αποκλειστικά στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες θα προχωρήσουν τα οδικά έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία από τις ζημιές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» σε μια προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να μη χαθεί άλλος χρόνος με μεγάλο κατακερματισμό εργολαβιών δεδομένου ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα καταγράφει ήδη καθυστερήσεις.

Κι αυτό γιατί ο στόχος αποστολής των προσκλήσεων είχε τοποθετηθεί αρχικά στα τέλη Απριλίου με την ηγεσία του υπουργείου να έχει δεσμευτεί ότι εντός του καλοκαιριού όχι μόνο θα έχουν συμβασιοποιηθεί τα έργα, αλλά θα υπάρχουν και πολλά εργοτάξια στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο πλησιάζουμε στα τέλη Ιουνίου και τα σχέδια συμβάσεων δεν έχουν καν προωθηθεί προς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αυτήν την εβδομάδα, πάντως, έγινε το πρώτο βήμα με την έγκριση από τον υπουργό, Χρήστο Σταΐκούρα, του προσδιορισμού και της εξειδίκευσης του φυσικού αντικειμένου για τα κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών, τα οποία διαχωρίζονται σε τέσσερεις μεγάλες εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 899,7 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα:

Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών Δήμων: Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου, με προϋπολογισμό: 278.200.000 €.

Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών Δήμων: Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης, με προϋπολογισμό: 267.500.000 €.

Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών Δήμων: Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας, Κιλελέρ, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων και Καρδίτσας, με προϋπολογισμό: 184.000.000 €.

Κατεπείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών των υποδομών Δήμων: Ιστιαίας-Αιδηψού, ΜαντουδίουΛίμνης-Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Σοφάδων, με προϋπολογισμό: 170.000.000 €.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν συνολικά σε 1.007 θέσεις με την ομαδοποίησή τους να έχει γίνει με βάση την κρισιμότητα των θέσεων προτεραιότητας και τη δυνατότητα αποπεράτωσης των έργων, εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος. Ο διαχωρισμός τους στις εργολαβίες, έλαβε υπόψη και κριτήρια που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Ενδεικτικά τα βασικότερα κριτήρια ήταν η κρισιμότητα των αστοχιών με γνώμονα την εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των πολιτών, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των Δήμων (ορεινά, ημιορεινά & πεδινά εδάφη), η ομοιογένεια των αστοχιών, οι ζημιές του οδικού δικτύου (έντονες καθιζήσεις οδοστρώματος, αποδόμηση υπόβασης οδού, οι κατολισθήσεις πρανών και ολισθήσεις- υποχωρήσεις επιχωμάτων-διάβρωση εδαφών. Ρόλο στο διαχωρισμό των αντικειμένων του έργου έπαιξε και η κατάρρευση και υποσκαφή γεφυρών, οι καταστροφές οχετών, ενώ οι αστοχίες ομαδοποιήθηκαν με στόχο να εξασφαλίζεται η αδιάκοπτη χρήση της οδού.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος των έργων αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου φθινοπώρου, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. αφορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς εκτός των οδικών έργων θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα σιδηροδρομικά, όπως επανέλαβε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός.

Το υψηλό κόστος των έργων αποκατάστασης ήταν άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο «κόπηκαν» από τον προγραμματισμό άλλα έργα προκειμένου να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι: «Υπάρχουν απεριόριστες ανάγκες, αλλά περιορισμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Όλα τα έργα δε γίνονται. Πολλές φορές επαναλαμβάνω ότι κάτι δε γίνεται εάν δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», ανέφερε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ