Προειδοποίηση για την Ελλάδα οτι πρέπει να κάνει σημαντικές αλλαγές εάν θέλει να παραμείνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός

«Στη Σαντορίνη, ακόμη και τουρίστες παραπονιούνται για τον μεγάλο αριθμό τουριστών»

Ο Συνήγορος του πολίτη εξέδωσε έκθεση στις 13 Ιουνίου 2024 και ζήτησε επείγουσα μεταρρύθμιση. “Η χώρα πρέπει να μειώσει τις αχαλίνωτες κατασκευές, και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους, και τις παράκτιες περιοχές, αν θέλει να διατηρήσει μια υγιή τουριστική βιομηχανία σε όλη την ορεινή ηπειρωτική χώρα και τα νησιά της,” πρόσθεσε.

Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2023, 5 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, που έλκονται από τους αρχαιολογικούς της χώρους, τα τιρκουάζ νερά της Μεσογείου και τον αξιόπιστο ηλιόλουστο καιρό. Όμως, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου, ο Συνήγορος του πολίτη προειδοποίησε για τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ζήτησε επείγουσα μεταρρύθμιση.

«Η οικονομία της χώρας μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη διαχείρισής του με βιώσιμο τρόπο», αναφέρει η έκθεση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να «εξαντλεί τις δυνατότητές της, σπαταλώντας τες και καθιστώντας τους τουριστικούς μας προορισμούς μη ελκυστικούς διαχρονικά».

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής, και σχεδόν 2 εκατομμύρια ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων προέρχεται από τον κλάδο, ανέφερε η έκθεση, η πρώτη έκθεση του Συνήγορο του πολίτη για τον κλάδο από τότε που ιδρύθηκε η Αρχή, πριν δηλαδή από περισσότερα από 25 χρόνια. Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 21 δισεκατομμύρια το 2024 από 20,5 δισεκατομμύρια πέρυσι – ένα τεράστιο όφελος για μια οικονομία που αναδύεται από μια δεκαετή κρίση χρέους.

Η αγαπημένη Σαντορίνη στα social media – ένα μικρό νησί με 15.550 κατοίκους – δέχεται περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, διπλάσιο από τον αριθμό που φιλοξένησε το 2012, αναφέρει η έκθεση. Το νησί συνεισφέρει 1 δισ. ευρώ σε ετήσια έσοδα. «Στη Σαντορίνη, όμως, ακόμη και τουρίστες παραπονιούνται για τον μεγάλο αριθμό τουριστών», αναφέρει η έκθεση.

Ο Συνήγορος του πολίτη ζήτησε μεγαλύτερη ρύθμιση για τη μείωση των παράκτιων κατασκευών και την επιβράδυνση της υλοτόμησης των δασών που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πλημμύρες. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη φροντίδα των υδάτινων πόρων ενόψει των «τεράστιων» απαιτήσεων για πόσιμο νερό, πισίνες και υδάτινα πάρκα.

«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση. Η άσκηση μιας ξεκάθαρης τουριστικής διακυβέρνησης είναι τεράστια ανάγκη», αναφέρεται στην έκθεση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ