Ο πυρήνας της Γης επιβραδύνει την περιστροφή του: Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη διάρκεια της μέρας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο πυρήνας της Γης περιστρέφεται ασυνήθιστα αργά τα τελευταία 14 χρόνια, και αν αυτή η μυστηριώδης τάση συνεχιστεί, θα μπορούσε δυνητικά να επιμηκύνει τη διάρκειας της ημέρας – αν και οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον ανεπαίσθητες για εμάς.

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης είναι ένα κομμάτι από στερεό σίδηρο και νικέλιο, σε μέγεθος περίπου της Σελήνης, και βρίσκεται σε βάθος πάνω από 4.800 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας. Περιβάλλεται από τον εξωτερικό πυρήνα – ένα υπέρθερμο στρώμα από λιωμένα μέταλλα παρόμοια με εκείνα του εσωτερικού πυρήνα – το οποίο περιβάλλεται από μια πιο στερεή θάλασσα λιωμένων πετρωμάτων, γνωστή ως μανδύας, και τον φλοιό. Αν και ολόκληρος ο πλανήτης περιστρέφεται, ο εσωτερικός πυρήνας μπορεί να περιστρέφεται με ελαφρώς διαφορετική ταχύτητα από τον μανδύα και τον φλοιό, λόγω του ιξώδους (της πυκνότητας, ας πούμε) του εξωτερικού πυρήνα.

Από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να χαρτογραφούν τα εσωτερικά στρώματα της Γης με λεπτομερή αρχεία σεισμικής δραστηριότητας, πριν από περίπου 40 χρόνια, ο εσωτερικός πυρήνας περιστρέφεται ελαφρώς ταχύτερα από τον μανδύα και τον φλοιό. Αλλά σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 2010, η κίνηση του εσωτερικού πυρήνα επιβραδύνεται και τώρα περιστρέφεται λίγο πιο αργά από τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ