Ερευνητές ανακάλυψαν πώς μια πρωτεΐνη της κυτταρικής επιφάνειας, που ονομάζεται Aplp1, μπορεί να παίξει ρόλο στη διάδοση υλικού που ευθύνεται για τη νόσο του Πάρκινσον, από κύτταρο σε κύτταρο στον εγκέφαλο.
Ένα αντικαρκινικό φάρμακο, εγκεκριμένο ήδη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών, που στοχεύει μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται Lag3 – η οποία αλληλεπιδρά με την Aplp1 – εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου σε ποντίκια, υποδηλώνοντας ότι μια πιθανή θεραπεία μπορεί να υπάρχει ήδη.
Σε μια νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων περιγράφει πώς συνεργάζονται οι δύο πρωτεΐνες για να βοηθήσουν τις επιβλαβείς μάζες πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης να εισέλθουν στα εγκεφαλικά κύτταρα.
“Τώρα που γνωρίζουμε πώς αλληλεπιδρούν η Aplp1 και η Lag3, έχουμε έναν νέο τρόπο κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η άλφα–συνουκλεΐνη συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον”, λέει ο Xiaobo Mao, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν επίσης ότι η στόχευση αυτής της αλληλεπίδρασης με φάρμακα θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών».
Περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Πάρκινσον, τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά το Αλτσχάιμερ. Ως προοδευτική κινητική διαταραχή, συνήθως διαγιγνώσκεται μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν τρέμουλο, δυσκαμψία, προβλήματα ισορροπίας, δυσκολίες στην ομιλία, διαταραγμένα πρότυπα ύπνου και προβλήματα ψυχικής υγείας.