Συμπαράταξη: Υποβάθμιση της έκθεσης του Ελεύθερου Εργαστηρίου Παιδικών και Εφηβικών τμημάτων της Πινακοθήκης

Επερώτηση προς της δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων με θέμα την υποβάθμιση της έκθεσης του Ελεύθερου Εργαστηρίου Παιδικών και Εφηβικών τμημάτων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Λαρισαίων. Στην επερώτηση αναφέρουν τα εξής:

«Το Ελεύθερο Εργαστήριο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα ιδρύθηκε το 1986 . Ο ευεργέτης –συλλέκτης και δωρητής Γ. Κατσίγρας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην διαθήκη της δωρεάς του για την προσφορά της λειτουργίας του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Πινακοθήκης .

Το Ελεύθερο Εργαστήρι είναι ένα φυτώριο παραγωγής ανθρώπων του πολιτισμού. Είναι τα παιδιά που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την εικόνα της τέχνης και του πολιτισμού της πόλης μας, οι αυριανοί καλλιτέχνες και φιλότεχνοι. Στο σπουδαίο έργο που παράγεται συμβάλλει το εξειδικευμένο προσωπικό, οι καθηγητές των Εργαστηρίων, όλοι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών. Το υψηλό επίπεδο, επιβεβαιώνουν οι βραβεύσεις και διακρίσεις μαθητών του Εργαστηρίου τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης των μαθητών του Εργαστηρίου από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κτηρίου της Πινακοθήκης πραγματοποιούνται στο αίθριο του πρώτου ορόφου λίγο πριν την λήξη των μαθημάτων. Είναι η μεγάλη γιορτή της επιβράβευσης των παιδιών, αλλά και των οικογενειών που κατευθύνουν τα παιδιά τους στην τέχνη .
Με έκπληξη διαπιστώσαμε την ημέρα των εγκαινίων στις 23 Μαΐου την υποβάθμιση της έκθεσης Παιδικών και Εφηβικών τμημάτων με τίτλο «Χρωματιστές Παλέτες –Κεραμικές Γλυφίδες». Τα έργα της έκθεσης ήταν διασκορπισμένα σε διαφορετικούς χώρους: στον χώρο του καφέ, μπροστά από τον χώρο του πωλητήριου, έξω από τον χώρο της βιβλιοθήκης και του χώρου της εισόδου της πινακοθήκης. Με τους καθηγητές να “διακτινίζονται” από το ένα σημείο στο άλλο και τους γονείς να προσπαθούν να εντοπίσουν τα έργα των παιδιών τους.

Η ενημέρωση των καθηγητών, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αλλαγή του χώρου έγινε δύο μέρες πριν το στήσιμο της έκθεσης των Εργαστηρίων μετά από απόφαση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Με αιτιολογία την παράταση της έκθεσης που φιλοξενούνταν ήδη στον χώρο λόγω της επισκεψιμότητας, ενώ η λήξη της είχε ανακοινωθεί για τις 15 Μαΐου.

Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε ο κατακερματισμός της έκθεσης των εργαστηρίων -μιας έκθεσης που έχει κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα για την πόλη μας και πραγματοποιείται επί 23 χρόνια στο αίθριο του 1ου ορόφου- χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου;

Γιατί έπρεπε να «εμπλακεί» η Καλλιτεχνική Επιτροπή σε θέματα και αποφάσεις που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της; Η Κ.Ε. γνωμοδοτεί για καλλιτέχνες και εκθέσεις. Καταθέτει, επίσης, προτάσεις για καλλιτεχνικές δράσεις της πινακοθήκης οι οποίες πάντα προωθούνται προς έγκριση από το Δ.Σ. που έχει αυτή την αρμοδιότητα . Δεν θα είχαμε καμιά αντίρηση για την παράταση της περιοδικής έκθεσης, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση και μάλιστα δρομολογημένη και κοστολογημένη από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Διαπιστώνουμε, όμως, πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, όσον αφορά στο πρόγραμμα εκθέσεων, αλλά και το χρόνο υλοποίησής τους.
Έχετε αποφασίσει η έκθεση του Ελεύθερου Εργαστηρίου να συνεχίσει να παρουσιάζεται διασκορπισμένη στον ισόγειο χώρο του Μουσείου; Kάτι που δεν τιμά παιδιά και γονείς της πόλης μας, αλλά και την μέχρι τώρα προσφορά και πορεία του Ελεύθερου Εργαστηρίου.
Μήπως θα έπρεπε τα μέλη της Κ.Ε. και ο πρόεδρός της, αλλά και η νέα Διοίκηση στις προτάσεις τους, να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αγάπη και σεβασμό την ιδιαίτερη λειτουργία των Εργαστηρίων που έχει την τύχη να διαθέτει η Πινακοθήκη της πόλης μας;

Με εκτίμηση,
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Λαρισαίων
Αθανάσιος Αδαμόπουλος
Ιωάννης Αλεξούλης
Αγορίτσα Απρίλη
Κοσμάς Γιαννακόπουλος
Δημήτριος Δεληγιάννης
Κωνσταντίνος Διαμάντος
Γεώργιος Ζαούτσος
Iωάννα Καραβάνα
Δημήτριος Μαβίδης
Νικολέττα Μπασδέκη
Παναγιώτης Νταής
Γεώργιος Σούλτης
Μιχάλης Τολίκας
Άννα Ψάρρα
Εισηγήτρια: Άννα Ψάρρα»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ