Νέα Αριστερά: Υπάρχει για την κυβέρνηση διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι;»

Δείτε την ανακοίνωση του δικτύου Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος

Ας αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά τροφίμων και εάν υπάρχει τελικά κερδοσκοπία ή όχι.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ δηλώνει ότι «Το ερώτημα είναι μήπως τελικά όλο αυτό είναι απλώς μια θεωρία συνομωσίας, ότι δηλαδή από το χωράφι στο ράφι οι τιμές ακριβαίνουν υπερβολικά και ότι κάτι δεν πάει πάρα πολύ καλά», αποδίδοντας τις αποκλίσεις τιμών στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των τροφίμων πριν φτάσουν στο ράφι.

Από την άλλη ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πράγματι σήμερα έχουμε μεγάλη ακρίβεια και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και παραδέχεται ότι η διαφορά των τιμών από το χωράφι στο ράφι είναι τεράστια.

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου, προτάσεις που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει:

1. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής

2. Νομοθετικά υποχρεωτική η συνεκτίμηση του κόστους παραγωγής στη διαμόρφωση των τιμών εισάγοντας το κόστος παραγωγής ως «ελάχιστο στοιχείο βάσης» στις συμβάσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας, όπως έχουν πράξει άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη

3. Στήριξη του θεσμού των Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων, που όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία συμβάλλει στη μείωση της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή

4. Μέτρα για την αύξηση του ποσοστού διακίνησης αγροτικών προϊόντων μέσω Συλλογικών Σχημάτων

5. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών

6. Εντατικοποίηση ελέγχων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ να παρακολουθεί απαθής το ράλι τιμών στα τρόφιμα και την ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι, οι αγρότες δυσκολεύονται να επιβιώσουν οικονομικά ενώ οι καταναλωτές βλέπουν τα χρήματα τους να τελειώνουν στις 20 πρώτες μέρες του μήνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ