Χρ. Καπετάνος: Σπουδαία η προσφορά του ιδιωτικού τομέα στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Πρόταση του Λαρισαίου βουλευτή και για το πέτρινο σχολείο της Φαλάνης

Στη Φαλάνη για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού, για το σπουδαίο έργο της αναστήλωσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, βρέθηκε ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Καπετάνος, ο οποίος μάλιστα συνέβαλλε στην ανάδειξη του συγκεκριμένου έργου, καθώς αποτελεί κειμήλιο πολιτισμού για το Δήμο Λαρισαίων.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου χρονολογείται γύρω στα 1800 και αποτελεί ένα ιστορικό και θρησκευτικό στολίδι της περιοχής που συνδέεται με την Φαλάνη από τα μεταβυζαντινά ακόμη χρόνια.

Τελευταία γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης και αναπαλαίωσης του σπουδαίου αυτού ναού από την αρχαιολογική υπηρεσία Λάρισας, και το Υπουργείο Πολιτισμού με την συνδρομή του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου.
Δυστυχώς κατά τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή ο ναός υπέστη κι άλλη ζημιά αφού έπεσε και το νότιο τμήμα του.

Οι ενέργειες της κας. Μενδώνη ήταν άμεσες όπως και η ανταπόκριση της κας. Τραυλού και έτσι υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας, ώστε να προχωρήσει το έργο της αναστήλωσης.

Ο Χρήστος Καπετάνος μετά την εκδήλωση, δήλωσε:

«Με αμείωτο ενδιαφέρον για τον τόπο μας συνεχίζουμε το έργο της Κυβέρνησης, αναδεικνύοντας και συντηρώντας τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία του νομού Λάρισας.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη αποτελεί το παλαιότερο εναπομείναν μνημείο του Δήμου Λαρισαίων.

Η εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων σηματοδοτεί το ξεκίνημα των εργασιών που θα ακολουθήσουν ώστε να αναστηλωθεί το θρησκευτικό αυτό στολίδι της περιοχής μας.
Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε γνωστό το συγκεκριμένο ζήτημα, προσπάθησα να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτό και μάλιστα πριν 10 ημέρες επισκέφτηκα το ναό ξανά, και σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τους καρπούς των προσπαθειών όλων των συνεργαζόμενων φορέων.

Με έργα και όχι λόγια, συνεχίζουμε το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ενδιαφέρον του οποίου για την περιοχή μας αποδεικνύεται καθημερινά.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μνημεία του Νομού Λάρισας, εξασφαλίζοντας μάλιστα σημαντικά κονδύλια που αξιοποιούνται με επιτυχία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ όμως αξίζει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την πρόεδρο, Μελίνα Τραυλού για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, που θα χαρίσει στον τόπο μας ένα σπάνιο μνημείο πολιτισμού.

Η κα Τραυλού αποδεικνύει ότι η προσφορά της στην Θεσσαλία αλλά και όχι μόνον, θυμίζει την έννοια του «ευεργέτη» που η πατρίδα μας γνώρισε στο παρελθόν.
Τέλος ενημέρωσα την ΥΠΠΟ καθώς και την Πρόεδρο της Ένωσης, για την καταστροφή του παλαιού πέτρινου σχολείου της Φαλάνης από τον μεγάλο σεισμό πριν 2 χρόνια.

Έγινε άμεση άτυπη αυτοψία του χώρου και είμαι πεπεισμένος ότι το θέμα μπορεί να προχωρήσει με την έγκριση των αρμοδίων φορέων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ