Ομόφωνο «όχι» στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας από το δ.σ. του δήμου Τυρνάβου για πληρωμή ενοικίου για το σχολείο που στεγάζει το σεισμόπληκτο δημοτικό Δένδρων Πλατανουλίων

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου στην τελευταία του συνεδρίαση αποδέχθηκε την εισήγηση του Δημάρχου Τυρνάβου αναφορικά με την απόρριψη του αιτήματος του Ταμείου Εθνικής Αμυνας για πληρωμή αναδρομικού ενοικία ύψους 120.000 € για την παραχώρηση από το ταμείο του σχολείου στο Στρ. Σχοινά γστο σεισμόπληκτο δημοτικό σχολείου Δένδρων – Πλατανουλίων και για από εδώ και πέρα  δωρεάν παραχώρηση του σχολείου μέχψρι να ολοκληρωθούν τα νέα διδακτήρια.

Η ομόφωνη απόφαση έχει ως εξής:
«Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 που έπληξε το Δήμο Τυρνάβου, μία από τις πολλές και άμεσες ανάγκες που προέκυψαν ήταν και η στέγαση- λειτουργία του Δημοτικοί) Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων – Αγίας Σοφίας – Πλατανουλίων, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν τα κτήρια και τα κατέστησαν ακατάλληλα για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε και ανέλαβε το έργο της ανέγερσης-επισκευής των σχολικών μονάδων στη συγκεκριμένη τοπική Κοινότητα.

Η προσωρινή-μεταβατική λύω/ που δόθηκε ήταν η παραχώρηση του Σχολικού Συγκροτήματος του Στρατοπέδου «Σχοινά» για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, μετά οπό αίτημα του Δήμου Τυρνάβου στο Υπουργείο Άμυνας. Η δωρεάν παραχώρηση επεκτάθηκε και για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022.

Σας επισημαίνουμε ότι, από τη στιγμή που μεταφέρθηκε το Δημοτικό Σχολείο Δένδρων-Πλατανουλίων στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου ΣΧΟΙΝΑ, εγκαταλελειμμένες εδώ και δέκα (10) χρόνια, η διεύθυνση του σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων – Αγίας Σοφίας – Πλατανουλίων ανέλαβε τον καθαρισμό, τον καλλωπισμό, την εγκατάσταση INTERNET, την αποκατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, την επισκευή ηλεκτρολογικών πινάκων, την αντικατάσταση και τοποθέτηση νέων λαμπών LED, το κόψιμο και απομάκρυνση δένδρων και χόρτων, την επισκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων του Γυμναστηρίου, αλλά και πολλά, άλλα, αποκαθιστώντας έτσι τις ζημιές που είχε υποστεί από τις φθορές του χρόνου.

Η νέα Δημοτική Αρχή Τυρνάβου μετά το πέρας του 1ου τριμήνου της θητείας της, έγινε ενήμερη μίας απαίτησης εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας για την καταβολή από το Δήμο Τυρνάβου του ποσού των 120.000 ευρώ. Συγκεκριμένα από τη αλληλογραφία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) με το Δήμο Τυρνάβου προέκυψε ότι το ΤΕΘΑ, μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης στις 31 Ιουλίου 2022, απαιτούσε την υπογραφή νέας σύμβασης, με εκμίσθωση του ακινήτου καθορίζοντας ως μηνιαίο μίσθωμα το πόσο των 6.923 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα πλέον ο Δήμος Τυρνάβου έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες επίσπευσης συμφωνίας με τη ΔΕΗ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο υλοποίησης του έργου για ένα 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο και ένα 2θέσιο Νηπιαγωγείο στα χωριά των Πλατανουλίων και των Δένδρων, με δύο πολυχώρους εκδηλώσεων, έναν σε κάθε σχολείο.
Παρόλο που υπάρχει η σύμβαση- συμφωνία του Δήμου με το Υπουργείο Άμυνας, ο Δήμος Τυρνάβου θεωρεί απαράδεκτη την απαίτηση του Υπουργείου. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας για το θέμα που έχει προκόψει.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απαίτηση να καταβάλουμε χρήματα, τα οποία θα υποχρεωθούμε να τα αφαιρέσουμε από τους δημότες μας, για να νοικιάσουμε ένα σχολείο για τους σεισμοπαθείς συμπολίτες μας που τρία και πλέον χρόνια από τον σεισμό μετράνε ακόμα τις πληγές τους, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι αποζημιώσεις και οι αποκαταστάσεις που τους οφείλει το κράτος. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώνει ο δήμος ενοίκιο, με δεδομένο ότι η σημερινή χρηματοδότηση δεν επαρκεί για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, με γνώμονα τη διασφάλιση της λειτουργίας του σχολείου στην Τοπική Κοινότητα των Δένδρων-Αγίας Σοφίας- Πλατανουλίων, αϊτού μαστέ:

• Την παράταση της υφιστάμενης κατάστασης και τη δωρεάν παραχώρηση του σχολικού συγκροτήματος για όσο χρειαστεί να το χρησιμοποιούμε.

• Να αναληφθεί πλήρως η κρατική ευθύνη για την εξόφληση των οφειλών ή την
παραγραφή τους.

• -Σε ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση για τα κόστη μεταφοράς των μαθητών, συντήρησης των κτηρίων για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.

• -Η κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα του χρέους του ΓΕΕΘΑ από το Στρατηγείο του ΝΑ ΤΟ προς τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου, ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ».

Η συζήτηση του θέματος με τις πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Παίρνοντας το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος κ. Τσικριτσής επεσήμανε τα εξής:
«Καταρχήν, πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Υπήρχαν κάποια έγγραφα, αλληλογραφία με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και όχι μόνο, τα οποία κάποιοι τα είχαν, δεν τα ‘φεραν ποτέ, δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ, έμειναν στην αφάνεια, δυστυχώς δεν είναι για χαμόγελα. Είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι, δηλαδή να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση με την οποία πρώτον να αρνούμαστε οποιοδήποτε χρέος και δεύτερον η υποβολή αιτήματος του Δήμου Τυρνάβου προς τα συναρμόδια Υπουργεία, Περιφερειάρχη αλλά και Βουλευτές του Νομού ώστε να πάρουν θέση. Έχετε λάβει την εισήγηση μας, η οποία έχει ως εξής:

«Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 που έπληξε το Αήμο Τυρνάβου, μία από τις πολλές και άμεσες ανάγκες που προέκυψαν ήταν και η στέγαση- λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων – Αγίας Σοφίας – Πλατανουλίων, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν τα κτήρια και τα κατέστησαν ακατάλληλα για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε και ανέλαβε το έργο της ανέγερσης-επισκευής των σχολικών μονάδων στη συγκεκριμένη τοπική Κοινότητα.
Η προσωιρινή-μεταβατική λύση που δόθηκε ήταν η παραχώρηση του Σχολικού Συγκροτήματος του Στρατοπέδου «Σχοινά» για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, μετά από αίτημα του Δήμου Τυρνάβου στο Υπουργείο Άμυνας. Η δωρεάν παραχώρηση επεκτάθηκε και για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022.

Σας επισημαίνουμε ότι, από τη στιγμή που μεταφέρθηκε το Δημοτικό Σχολείο Δένδρων-Πλατανουλίων στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου ΣΧΟΙΝΑ, έγκατα),ελειμμένες εδώ και δέκα (10) χρόνια, η διεύθυνση του σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων – Αγίας Σοφίας – Πλατανουλίων ανέλαβε τον καθαρισμό, τον καλ,λωπισμό, την εγκατάσταση INTERNET, την αποκατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, την επισκευή ηλεκτρολογικών πινάκων, την αντικατάσταση και τοποθέτηση νέων λαμπών LED, το κόψιμο και απομάκρυνση δένδρων και χόρτων, την επισκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων του Γυμναστηρίου, αλλ,ά και πολλά άλλα, αποκαθιστώντας έτσι τις ζημιές που είχε υποστεί από τις φθορές του χρόνου.

Η νέα Δημοτική Αρχή Τυρνάβου μετά το πέρας του 1ου τριμήνου της θητείας της, έγινε ενήμερη μίας απαίτησης εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας για την καταβολή από το Δήμο Τυρνάβου του ποσού των 120.000 ευρώ. Συγκεκριμένα από τη αλληλογραφία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) με το Δήμο Τυρνάβου προέκυψε ότι το ΤΕΘΑ, μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης στις 31 Ιουλίου 2022, απαιτούσε την υπογραφή νέας σύμβασης, με εκμίσθωση του ακινήτου καθορίζοντας ως μηνιαίο μίσθωμα το πόσο των 6.923 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα πλέον ο Δήμος Τυρνάβου έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες επίσπευσης συμφωνίας με τη ΔΕΗ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο υλοποίησης του έργου για ένα όθέσιο Δημοτικό Σχολείο και ένα 2θέσιο Νηπιαγωγείο στο. χωριά των Πλατανουλίων και των Δένδρων, με δύο πολυχώρους εκδηλώσεων, έναν σε κάθε σχολείο.

Παρόλο που υπάρχει η σύμβαση- συμφωνία του Δήμου με το Υπουργείο Άμυνας, ο Δήμος Τυρνάβου θεωρεί απαράδεκτη την απαίτηση του Υπουργείου. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας για το θέμα που έχει προκόψει.
Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απαίτηση να καταβάλλουμε χρήματα, τα οποία θα υποχρεωθούμε να τα αφαιρέσουμε από τους δημότες μας, για να νοικιάσουμε ένα σχολείο γιο. τους σεισμοπαθείς συμπολίτες μας που τρία και πλέον χρόνια από τον σεισμό μετράνε ακόμα τις πληγές τους, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι αποζημιώσεις και οι αποκαταστάσεις που τους οφείλει το κράτος. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώνει ο δήμος ενοίκιο, με δεδομένο ότι η σημερινή χρηματοδότηση δεν επαρκεί για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Με γνώμονα μας τη διασφάλιση της λειτουργίας του σχολείου στην Τοπική Κοινότητα των Δένδρων-Αγίας Σοφίας- Πλατανουλίων, αϊτού μαστέ:
• Την παράταση της υφιστάμενης κατάστασης και τη δωρεάν παραχώρηση του σχολικού συγκροτήματος για όσο χρειαστεί να το χρησιμοποιούμε.
• Να αναληφθεί πλήρως η κρατική ευθύνη για την εξόφληση των οφειλών ή την παραγραφή τους.
• Σε ενδεχόμενη εναλλ,ακτική πρόταση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση για τα κόστη μεταφοράς των μαθητών, συντήρησης των κτηρίων για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.
• Η κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα του χρέους του ΓΕΕΘΑ από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ προς τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου, ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ».

Επιπλέον να σας ενημερώσω ότι σήμερα είχαμε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, την Διευθύντρια, αλλά και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι συμφώνησαν απόλυτα με το κείμενο και μάλιστα έχουν βάλει και κάποιες παρεμβάσεις σ’ αυτό.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν γίνετε να δεχθούμε να πληρώσουμε το κτήριο, ένα κτήριο το οποίο έγινε με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, να πληρώνει ο Δήμος Τυρνάβου για τα σεισμόπληκτα παιδιά ενοίκιο. Οπότε αιτούμαστε την ομόφωνη συμπαράστασή σας.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Αμάρι -Σάμερ Αθανάσιος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε», ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ένα σημαντικό θέμα, ελπίζουμε πως η απουσία του κυρίου Κόκουρα σήμερα είναι για κάποιο σημαντικό λόγο και όχι για τα δύο τελευταία Θέματα.

Κύριε Δήμαρχε εμείς γι’ αυτό ζητήσαμε, και κάναμε και αίτηση, απ’ τον Πρόεδρο του Λ.Σ. για ειδική συνεδρίαση. Μπορεί όμως να υπάρχει σήμερα ενημέρωση και να μην χρειαστεί. Αλλά από κει και πέρα, επειδή θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα, έχουμε ζητήσει και την συγκρότηση μίας Διαπαραταξιακής Επιτροπής για να μπορέσουμε συνολικά να το αντιμετωπίσουμε με κοινή θέση, διότι για ένα τέτοιο θέμα δεν χωράει αντιδράσεις και διαφωνίες και οτιδήποτε άλλο.

Οι αστοχίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής σε πολλά σημαντικά θέματα όπως είναι και αυτό εδώ πέρα φάνηκαν και βγαίνουν σιγά-σιγά στην πορεία. Λίγο να ρωτήσω κύριε Δήμαρχε σε ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση, εδώ τι εννοείται, ξέρετε κάτι, έχει ειπωθεί κάτι; Ένα άλλο ερώτημα, με τη ΔΕΗ έχετε συμφωνήσει, έχετε πάρει απόφαση τελικά, τι σχολείο θα γίνει ένα όθέσιο και ένα 2θεσιο Νηπιαγωγείο; Τι γίνεται με τα δύο σχολεία που υπήρχαν;

Γι ’ αυτό ζητάμε και την Επιτροπή αυτή, να το δούμε συνολικά το θέμα, διότι ο Σεπτέμβριος πλησιάζει, οπότε πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα, πιο άμεσα δεν γίνεται. Συμφωνούμε με το κομμάτι αυτό, λαγό τις διευκρινίσεις αυτές που σας είπα, δεν έχουμε κάποιο θέμα, εννοείται πως πρέπει να το τρέξουμε, τα λεφτά είναι πάρα πολλά δεν μπορεί να τα πληρώσει ο Δήμος. Και φυσικά όταν εμείς είχαμε άγνοια αυτής της σύμβασης, γιατί άγνοια υπήρχε της σύμβασης χωρίς να έχει παρθεί ούτε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ξέρω αν το ήξεραν και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλαι της παράταξης του κυρίου Κόκουρα ή μόνο ο ίδιος. Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η σύμβαση και αν έγινε προφορική ή τι έγινε ακριβώς. Βλέπουμε εδώ πέρα τις ανταλλαγές εγγράφων που υπάρχουν. Συμφωνούμε να το τρέξουμε, εμείς είμαστε στη διάθεσή σας και για την Επιτροπή και για ότι χρειάζεστε για το θέμα αυτό. Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Σακούτσιος Γεώργιος Δ.Σ. της δημοτικής παράταξης «Νέα Δημοτική Κίνηση», ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Θα θέλαμε και εμείς κάποιες διευκρινίσεις, λετε εδώ ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία επίσπευσης συμφωνίας με τη ΔΕΗ, τι κάνατε δηλαδή;

Εμείς τον Δεκέμβριο αν θυμάμαι καλά είχαν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και ένα τελευταίο εάν δεν βρεθεί λύση με όλο αυτό το κείμενο, τρέξουμε από δω και από κει, έχουμε εναλλακτική για το που θα πάνε τα παιδιά; Γιατί πάνω απ’ όλα είναι τα παιδιά».

Τσικριτσής Αστέριος Δήμαρχος Τυρνάβου: «Εννοείται, πάνω απ’ όλα είναι τα παιδιά και με γνώμονα τα παιδιά και όχι τις μικροπολιτικές κινούμαστε και θα κινηθούμε ως Δημοτική Αρχή. Ολα στο φως, θα σας απαντήσω ξεκινώντας από τον κύριο Αμάρι. Καταρχήν για την ειδική συνεδρίαση ήμασταν υπέρ από την πρώτη στιγμή στο να γίνει, συνέπεσε να γίνει τώρα, περιμέναμε και περιμένουμε ακόμη κάποια έγγραφα από την ΔΕΗ, εάν ποτέ υπήρξε προφορική συμφωνία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ή έγγραφη, να μας την φέρει να ξέρουμε, γιατί εδώ ακούσαμε ότι θα τα πληρώσει η ΔΕΗ. Επίσης δεν κρύψαμε ποτέ και είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα ώρα και στιγμή τα έγγραφα και οι αλληλογραφίες οι οποίες έχουν γίνει, μπορείτε να τις ζητήσετε και να τις πάρετε, είναι δημόσια. Από κει και πέρα οι εναλλακτικές, δεν πρέπει για εμάς να σκεφτούμε εναλλακτική αυτή τη στιγμή, γιατί δεν μπορούμε και να κάνουμε κάτι ως Σώμα. Πρέπει να παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας να μείνουν τα παιδιά, εκεί, ξεκάθαρα. Από κει και πέρα εμείς συντασσόμαστε στο πλευρό των γονέων που θέλουν να παραμείνουν εκεί, αλλά με επικοινωνία που είχα σήμερα με την κ. Καραγιώγου μου ανέφερε ότι, και δίκαιο έχει, δεν είναι της αρμοδιότητας του Δήμου Τυρνάβου το πού Θα πάνε τα παιδιά, ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμοδιότητα είναι δική τους και μου ξεκαθαρίστηκε και σήμερα ότι η αρμοδιότητα του Δήμου είναι μόνο το κτιριακό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αν πάμε σε μία εναλλακτική λύση εμείς ουσιαστικά θα έχουμε συμβουλευτικό ρόλε και όχι επιτελακό ώστε να αποφασίσουμε, θα αποφασίσει η Πρωτοβάθμια. Για το που θα στεγαστούν τα παιδιά, το δυναμικό των παιδιών κ.λ.π έχει να κάνει με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εμείς έχουμε να κάνουμε μόνο με το κτφιακό, τις συντηρήσεις των κτιρίων, τις παρεμβάσεις στα κτίρια. Να σας απαντήσει και ο κ.Ζώης που είναι εκπαιδευτικός».

Ζώης Δημήτριος Δ.Σ. της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε», ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Την ευθύνη της λειτουργίας των σχολείων την έχει η Πρωτοβάθμια, παρόλα αυτά είμαστε γνώστες και βιώνουμε την κατάσταση εδώ πέρα, άρα και ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λόγο όσον αφορά το πώς θα χειριστούμε το θέμα. Το ποιος θα αποφασίσει είναι θέμα της Πρωτοβάθμιας, αλλά και εμείς έχουμε λόγο».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Κατσαρός Χριστόφορος Δ.Σ. της δημοτικής παράταξης «Νέα Δημοτική Κίνηση», ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Την σύμβαση για το σχολείο τα δύο πρώτα χρόνια την υπέγραψα εγώ, άρα δεν είχε μόνο γνώση ο Δήμαρχος, την υπέγραψα εγώ σαν Αντιδήμαρχος Παιδείας και σαν αναπληρωτής Δήμαρχος. Ήταν δύο χρόνια γιατί τόσο μπορούσε να μας το παραχωρήσει το ΤΕΘΑ. Όταν έληξε με έγγραφό μας ζητήσαμε την παράταση για άλλα δύο χρόνιο, δωρεάν, αυτοί επανήλθαν και ζητούσαν χρήματα, έγιναν και διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες και πιέσεις για να προχωρήσει το θέμα έτσι. Και όπως ξέρετε δεν υπογράψαμε κάποια άλλη σύμβαση που να δεσμεύει το Δήμο για να πληρώσει κάποια χρήματα, δηλαδή αρνηθήκαμε το μίσθωμα και ζητήσαμε δωρεό.ν παραχώρηση όπως τα δύο πρώτα χρόνια. Άρα άλα είναι στο φως και όλοι οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής μας το ήξεραν. Όσον αφορά την λειτουργία, όντως εμείς έχουμε το κτιριακό και τη λειτουργία την έχει η Πρωτοβάθμια, η διαφορά ποια είναι όμως, ότι εμείς πρέπει να βρούμε κτίριο, δεν είναι μόνο να το συντηρήσουμε και να το επισκευάσουμε, με βάση τις μετακινήσεις, αποστάσεις των μαθητών. Η καλύτερη λύση για να μην γελιόμαστε είναι αυτό το σχολείο και να το πάρουμε δωρεάν όπως έγιναν τα χρόνια αυτά. Σ’ αυτό το πράγμα συμφωνούμε όλωι».

Τσικριτσής Αστέριος Δήμαρχος Τυρνάβου: «Εγώ θέλω να ρωτήσω λίγο τώρα κάποιους εδώ μέσα που ήμασταν στο προηγούμενο Δ.Σ, γιατί μου γεννιούνται απορίες. Αγαπητοί συνάδελφοι ήμασταν ποτέ γνώστες όλης αυτής της διαδικασίας εμείς; Ήρθαμε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως σήμερα να ψηφίσουμε ένα έγγραφο το οποίο να ζητάει ομόφωνα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άρνηση; Γιαπί εγώ ακούω ότι ήταν όλα στο φως και ρωτώ εσάς καταρχήν να τοποθετηθείτε».

Χατζηκρανιώτης Αλέξανδρος Πρόεδρος Δ.Σ.: «Κύριε Κατσαρέ απ’ ότι ακούστηκε και από σας και απ ’ τους άλλους συναδέλφους για τα δύο πρώτα χρόνια υπάρχει σύμβαση, για τα υπόλοιπο, τι ζητήσατε δεν υπάρχει τίποτα και βάση με τις απαντήσεις και απ’ το αρμόδιο Υπουργείο που έφερε και ο κύριος Δήμαρχος την προηγούμενη φορά και συζητήθηκε δεν γνωρίζουν τίποτα. Αυτοί έβαλαν ένα τίμημα και περιμένουν να πάρουν τα χρήματα, έχουν την απαίτηση».

Κατσαρός Χριστόφορος Δ.Σ.: «Εμείς δεν δεχθήκαμε το τίμημα και γι ’ αυτό δεν κάναμε κάποια σύμβαση, όπως κάναμε για τα δύο πρώτα χρόνια. Το τίμημα αυτό δεν το θέλουμε για το Δήμο, αν η ΔΕΉ το πληρώσει γιατί άργησε να κάνει τα σχολεία είναι άλλο κομμάτι, μην τα βάζετε όλα μαζί».
Αμάρι – Σάμερ Αθανάσιος Δ.Σ.: «κ. Κατσαρέ, μετά τη λήξη της δωρεάν παραχώρησης υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ σας, 23 Αυγούστου του 2022 όπου δεν απαιτήσατε καθόλου και σας εγκσλεί και επανέρχονται πάλι στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 να απαντήσετε τι θα κάνετε τελικά, βλέποντας ότι ξεκινάει και η καινούρια σχολική χρονιά. Άρα κάποια συμφωνία υπήρχε».

Τσικριτσής Αστέριος Δήμαρχος Τυρνάβου: «κ. Κατσαρέ, το έγραφε μέσα στη σύμβαση ότι μετά την πάροδο της δωρεάν παραχώρησης ορίζει και μίσθωμα. Είναι μέσα στην αλληλογραφία και μόλαστα σας εγκοάωύσε να κάνετε την σύμβαση».

Μπάσμπα Διαμάντω Δ.Σ.: «Είναι τελείως διαφορετικό να αναγνωρίζεις το ποσό και να πηγαίνεις κάτω και να λες ότι θα το πληρώσει η ΔΕΗ και άλλο να λέω ότι εγώ δεν το πληρώνω».

Κατσαρός Χριστόφορος Δ.Σ.: «Εμείς είπαμε δεν το αποδεχόμαστε, αν έχετε τα λεφτά απαιτητά ο Δήμος δεν τα πληρώνει, απαιτήστε τα από τη ΔΕΗ που άργησε να κάνει τα σχολεία, ήταν πολύ ξεκάθαρο το πράγμα γιατί είχαμε συμφωνία από τον πρώτο καιρό, από το πρώτο τρίμηνο με τη ΔΕΗ».

Τσικριτσής Αστέριος Δήμαρχος Τυρνάβου: «Η δίκιά μας ερώτηση είναι εάν υπάρχει δέσμευση από τη ΔΕΗ προς το Δήμο Τυρνάβου είτε προφορική είτε έγγραφη ότι μέχρι να γίνουν τα σχολεία θα πληρωθεί από τη ΔΕΗ. Επίσης η δεύτερη ερώτηση είναι εάν με υπαιτιότητα της ΔΕΗ καθυστέρησαν να γίνουν τα σχολεία. Αυτό, περιμένουμε γι ’ αυτό καθυστερήσαμε και για την ειδική συνεδρίαση, δεν υπήρχε κάποιος λόγος».

Αμάρι – Σάμερ Αθανάσιος Δ.Σ.: «Εμείς συμφωνούμε και πρέπει να γίνει μία ειδική συνεδρίαση, όταν γίνει η συλλογή όλων των στοιχείων και είστε έτοιμοι με μοναδικό θέμα αυτό, διότι έχουν πολλά να ειπωθούν και να ακούσουμε ακόμη. Επιπλέον κ. Δήμαρχε το ξαναλέω στην συγκρότηση μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής με την συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, του Συλλόγου Γονέων, της Διευθύντριας και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα, να το τρέξουμε όμως, γιατί ο Σεπτέμβριος έρχεται και θα έχουμε πάλι προβλήματα με το τι θα γίνει. Καλό είναι να καταφέρουμε τα παιδιά να πάνε πάλι στο σχολείο αυτό μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η ΔΕΗ επιτέλους να κάνει τα σχολεία που είναι να κάνει».

Σακούτσιος Γεώργιος Δ.Σ.: «Εμείς μία διευκρίνιση μόνο, δηλαδή στην παράγραφο που αναφέρετε για την δημιουργία καινούριων σχολείων για το χρονοδιάγραμμα ποιο θα είναι; Γιατί πιστεύουμε θα πάμε πίσω. Η ΚΤΥΠ τα κτίρια τα είχε βγάλει κίτρινα, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε».

Τσικριτσής Αστέριος Δήμαρχος Τυρνάβου: «Στην ανοιχτή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Πλατανούλια όπου ήταν παρούσα και η Διευθύντρια του σχολείου και εκφράστηκαν οι αγωνίες, δεχτήκαμε αναίτια επίθεση, γιατί εγώ είχα βρει από εσάς υπογεγραμμένες επισκευές κτιρίων, δεν τα είχα δει. Στη συνέχεια όμως πήγαμε με το Σύλλογο Γονέων, τους Εκπαιδευτικούς στην Αθήνα και φέραμε το αίτημα. Η ΔΕΗ απ’ την πρώτη στιγμή αυτό που μας είπε είναι και θα το ζητήσουμε και εγγράφως, μιλούσε για την κατασκευή νέων σχολείων και μετά από πιέσεις αναγκάστηκε να μπει σε επισκευές. Εμείς δεν θέλουμε επισκευές ως Δημοτική Αρχή, είναι επιλογή μας, εμείς θέλουμε νέα σχολεία όπως θέλει και η ΔΕΗ για τα παιδιά και όχι σχολεία του 1930 με επισκευές, τα οποία θα είναι αντάξια των παιδιών».

Σακούτσιος Γεώργιος Δ.Σ.: «Συμφωνούμε, αλλά μόνο με την παρατήρηση στην παράγραφο που αναφέρετε στις διαδικασίες επίσπευσης συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την υλοποίηση του έργου για ένα 6θεσιο δημοτικό σχολείο και ένα 2θεσιο νηπιαγωγείο με τους πολυχώρους εκδηλώσεων στα σχολεία, μην τυχόν υπάρξει καθυστέρηση, διότι εμείς τον Δεκέμβριο είχαμε τελειώσει με τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις, τις οικοδομικές άδειες και όλα αυτά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ