Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν και όσα… δεν ακούστηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για το «έξυπνο» Σύστημα ελέγχου (βυθιζόμενες μπάρες) του πεζοδρομημένου κέντρου της Λάρισας:
- Ο Αντιδήμαρχος αναφέρεται σε ένα κόστος 600.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, ο Διεθνής Διαγωνισμός έχει ορίζοντα 36 μηνών (με μόνο το κόστος των εργαζομένων να προσδιορίζεται αρχικά σε 29 μήνες). Κατά συνέπεια το συνολικό κόστος της προσφοράς 1,2 εκ ευρώ που κατατέθηκε με σωστή διαίρεση δεν δίνει 600 χιλ ευρώ ετησίως. Η όποια μείωση κόστους μπορεί να γίνει μέσα από νέες παραδοχές πολιτικής διαχείρισης του Συστήματος όπως για παράδειγμα, η μη αγορά εξαρχής υλικών αποθήκης (stock) ή, η μείωση ωραρίου και ημερών λειτουργίας του Συστήματος (άρα μείωση του εργασιακού κόστους στο Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ)). Να σημειώσουμε εδώ ότι, 9 εργαζόμενοι έμαθαν την απόλυσή τους χωρίς προειδοποίηση και εξήγηση παρά τις διαβεβαιώσεις που προφανώς ψευδώς ελάμβαναν από τη Δημοτική αρχή!
- Έγινε αναφορά σε ένα σύστημα που λειτουργούσε χωρίς σύμβαση. Αναρωτιόμαστε, πως λειτουργούσε το Σύστημα από τη νέα δημοτική αρχή από 1/1/2024 μέχρι 10/4/2024 που κατέβηκαν οι μπάρες με ευθύνη της; Δεν μας εξηγεί ο αρμοδιος αντιδήμαρχος αντί να αναρωτιέται για το διάστημα από 1/6/2023 μέχρι 31/12/2023;
- Σχετικά με την ατυχέστατη αναφορά του Αντιδημάρχου περί της White List του Συστήματος και για ορισμένα οχήματα τροφοδοσίας που «κατέβαζαν τις μπάρες» και εκτός ωραρίου τροφοδοσίας που σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο έγινε «Συμπαράταξη List» έχουμε να πούμε ότι:
– Στην White List του Συστήματος δεν υπάγονται οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας (με προσεκτικότερη ανάγνωση του Κανονισμού θα ήταν γνωστό)
– Όποια εταιρεία τροφοδοσίας θέλει υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά και η αρμόδια Διεύθυνση εγκρίνει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων της επιχείρησης και αυτές καταχωρούνται στο σύστημα.
– Από δυσλειτουργία του συστήματος παρατηρήθηκε από την υπηρεσία ότι, κάποιες πινακίδες κατέβαζαν τις μπάρες και εκτός ωραρίου. Η υπηρεσία εγγράφως προς τον ανάδοχο απέστειλε συνεχώς κάθε πινακίδα κυκλοφορίας για διόρθωση στο σύστημα. Κάθε προσπάθεια μικροπολιτικής λοιπόν τοποθέτησης προσβάλλει κυρίαρχα την αρμόδια Διεύθυνση.
- Από το Δεκέμβριο δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις από αρμόδιους υπηρεσιακούς του Δήμου Λαρισαίων στον Επίτροπο σχετικά με την προς υπογραφή σύμβαση του Διεθνούς Διαγωνισμού. Η υπηρεσία ήταν δηλαδή έτοιμη να αποστείλει και γραπτώς τον Ιανουάριο απάντηση στο έγγραφο του Επιτρόπου. «Κρατήθηκε» όμως από τη Δημοτική αρχή και στάλθηκε πριν λίγες μέρες με καθυστέρηση 5 μηνών και το σπουδαιότερο, χωρίς την ανάληψη υποχρέωσης του ποσού (κάτι που ο Επίτροπος ζήτησε)! Αναρωτιόμαστε, είναι αληθινή η διαβεβαίωση της Δημοτικής αρχής ότι θέλει τη συνέχεια λειτουργίας του Συστήματος ή με τη μη αποστολή της ανάληψης υποχρέωσης του ποσού υποθάλπει την απόρριψη της Σύμβασης, όπως με ερωτηματικά υπονοούμενα («τι θα γίνει αν δεν…) τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο;
«Παγκόσμια πρωτοτυπία» θα αποτελέσει μία Δημοτική αρχή «να ρίχνει στα βράχια» ένα Πρωτοποριακό «Έξυπνο» Σύστημα που τα δεδομένα μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη υπερβαίνουν το κόστος λειτουργίας. Ένα έξυπνο πρόγραμμα που επιτρέπει να εξυπηρετούνται οι πολίτες να μπουν για τις πραγματικές τους ανάγκες τους πεζοδρόμους, ενώ έχει κάνει γνωστή τη Λάρισα πανελληνίως και διεθνώς λαμβάνοντας επαίνους και βραβεία!
Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, αντί να «κρυφτείτε» πίσω από «ψεματάκια» και «επιτηδευμένες» ενέργειες για μία «απόφαση» άλλοθι για τη μη λειτουργία του Συστήματος, με θάρρος πείτε στους Λαρισαίους ότι δεν θέλετε να λειτουργήσετε το Σύστημα.
Πείτε τους ότι θα χρεωθούν την επιστροφή των περίπου 500 χιλ ευρώ της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
Και πείτε τους ότι θα επιστρέψουν στην ανεξέλεγκτη κατάσταση στους πεζοδρόμους, που ίσως να ταιριάζει στην άποψή σας για την δήθεν εξωστρέφεια μιας πόλης που κάνει όπισθεν ολοταχώς…