Larissa Coffee Show: 210.000 ευρώ για ένα τριήμερο

Συμπαράταξη Λαρισαίων: Ενας απολογισμός, πραγματικός – Ένα Φεστιβάλ που αναζητά ταυτότητα

Σε ανακοίνωση της παράταξης για τον απολογισμό του φεστιβάλ αναφέρονται τα εξής:

Στις 24-26 Μάϊου 2024 έγινε στη Λάρισα το πρώτο Φεστιβάλ Καφέ ή, όπως κάποιοι το ονόμασαν το «Larissa coffee show». Ακολούθησε μια «επικοινωνιακή καταιγίδα», με δεκάδες καλοπληρωμένα δελτία τύπου και αλλεπάλληλες καταχωρήσεις για το συστηματικά τιτλοφορούμενο «επικό event». Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από επίμονη παρέμβασή μας, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθούν απολογιστικά, να φωτιστούν πλευρές του εγχειρήματος, να ενημερωθούν οι πολίτες.

Η νέα Δημοτική αρχή, στο κείμενο του απολογισμού που μοιράστηκε, επικαλείται πως πρόκειται για μια διοργάνωση εξωστρέφειας, προκειμένου να καταστεί η πόλη τουριστικός προορισμός. Στις δράσεις συμπεριελήφθησαν δυο πολύ καλές συναυλίες, που πολλοί συμπολίτες μας έσπευσαν να τις παρακολουθήσουν. Στήθηκαν 25 περίπτερα, με τη παρουσία γνωστών αλυσίδων καφέ και κάποιων -λίγων- επαγγελματιών του χώρου. Οργανώθηκαν και «παράπλευρες εκδηλώσεις», το Τουρνουά Τάβλι, ο, μάλλον κακόγουστος, αγώνας σερβιτόρων (waiter’s race), οι… τσουβαλοδρομίες. Τέλος, τα απαραίτητα πυροτεχνήματα.

Φτάνουν αυτά; Είναι αρκετά για την καθιέρωση ενός Φεστιβάλ για τον καφέ, που η διοργάνωσή του στοίχισε για ένα τριήμερο γύρω στα 210.000 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν 58.000 ευρώ καλύφθηκαν από έσοδα από εκθέτες και χορηγούς); Πάνω από 70.000 ευρώ(!) δόθηκαν στην επικοινωνία.

Δικαιολογούν την επιλογή του Δημάρχου που ουσιαστικά επέφερε μείωση του προϋπολογισμού κατά 30% όλων των σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και θεσμών της πόλης; Να σημειωθεί εδώ ότι το Φεστιβάλ Πηνειού με τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και όλους τους φορείς της πόλης παρόντες έγινε φέτος από τετραήμερο τριήμερο, με κουτσουρεμένο προϋπολογισμό και μόλις 4000 ευρώ για προβολή!

Το σημαντικό δεν είναι να σταθούμε στα όποια αναπόφευκτα λάθη, στις αστοχίες αυτής της πρώτης διοργάνωσης. Αυτά σίγουρα υπήρχαν και το αναγνωρίζει και ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής. Οι εκατοντάδες επιχειρήσεις των καφέ της πόλης ουσιαστικά δεν συμμετείχαν, οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν στην πλατεία, τα πούλμαν με τους χιλιάδες τουρίστες ποτέ δεν έφτασαν.

Ο προβληματισμός είναι στην ουσία του Φεστιβάλ. Και ήταν στοιχείο πολλών τοποθετήσεων που ακούστηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι ουσιαστικά θέλει να προβάλει η πόλη με την καθιέρωση ενός Φεστιβάλ Καφέ; Τι εξυπηρετούσαν οι υπερβολές του Δημάρχου στη συνέντευξη τύπου ότι ο καφές είναι η «άυλη κληρονομιά» της πόλης; Όχι “πολιτιστική” κατά δήλωση του ιδίου. Κάτι άλλο (;).

Τελικά αυτό το Φεστιβάλ ήταν πράγματι ένα πολιτιστικό γεγονός, που τιμά την πόλη, με αναφορές στο παρελθόν της; Συνδέσεις με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης υπήρξαν; Γιατί ο καφές προϊόν της περιοχής δεν είναι. Φτάνει ως επιχείρημα ότι στην πόλη υπάρχουν πολλές καφετέριες; Ότι έλκουν την καταγωγή τους κάποιες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ; Ότι οι Λαρισαίοι… πίνουν πολύ καφέ; Το ίδιο το αφήγημα, τα παιδιά με τις τσουβαλοδρομίες με τα τσουβάλια με το όνομα της επιχείρησης που τα έχει πληρώσει ήταν μια όμορφη εικόνα; Πού είναι η θέση των παιδιών μας;

Στο φεστιβάλ Καφέ ή στο εξαιρετικό πραγματικά Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που γινόταν τις ίδιες ημέρες στο Μύλο του Παππά;
Φεστιβάλ, νέους θεσμούς αυτή η πόλη χρειάζεται. Όσα -σοβαρά- ακούστηκαν, καλό είναι να προβληματίσουν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Έγινε ένα βήμα. Χρειάζεται να εκτιμηθεί. Χωρίς άσκοπες θριαμβολογίες και μικροπολιτικές προσεγγίσεις. Η Λάρισα του Αρχαίου Θεάτρου και της μοναδικής Πινακοθήκης, των Μουσείων και του πρωτοποριακού Θεσσαλικού Θεάτρου, η πόλη του Ιπποκράτη και του Καραγάτση, του Τσιάνου, του Κατσίγρα και της Παπαθανασίου δεν επιτρέπει προχειρότητες. Ο νέος θεσμός για να κατοχυρωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως κάτι παραπάνω από ένα ακριβό τριήμερο πανηγύρι, χρειάζεται έρευνα και σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Εμείς θα είμαστε παρόντες, βοηθητικοί σε κάθε νέο εγχείρημα, συμμέτοχοι σε ένα διάλογο που χρειάζεται η πόλη μας.

Υ.Γ. Στη διάρκεια του απολογισμού του Larissa coffee show ο εκνευρισμός του κου Μαμάκου ήταν περισσότερο από προφανής. Ας έχει υπόψη του ότι ο Δήμαρχος έχει ευθύνη να ενημερώνει την πόλη για κάθε πρωτοβουλία του. Όχι γιατί το ζητάει, όπως οφείλει, η αντιπολίτευση. Αλλά γιατί το οφείλει στους πολίτες. Ας συνηθίσει στην ιδέα ότι θα κρίνεται. Δεν είναι «Ανεύθυνος Άρχων». Τουλάχιστον όχι ακόμα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ