Ε. Λιακούλη: Στον αέρα οι αγροτικές ενισχύσεις , με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στο χάος…

Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την άρνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να “ανοίξει” το σύστημα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 για όλους τους χρήστες, με άμεσο κίνδυνο για καθυστερήσεις και λάθη στην πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων.

Όπως υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της, «οι αγρότες της χώρας μας – και ειδικά της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή, βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα, με το εισόδημά τους διαρκώς να συρρικνώνεται.

Η Θεσσαλία βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, καθώς οι μεγάλες καταστροφές δεν έχουν αποκατασταθεί και κανένα συγκροτημένο σχέδιο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δεν έχει εκπονηθεί από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα, η πολιτική της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα έχει αποτύχει παταγωδώς και οι αγρότες μένουν απροστάτευτοι απέναντι στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις φυσικές καταστροφές, τις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς».

Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει ότι εν μέσω των προβλημάτων αυτών, οι αγρότες εισπράττουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης ακόμα και στην είσπραξη των ενισχύσεων που δικαιούνται. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «έχοντας ήδη φθάσει στον Ιούλιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 για τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων). Το γεγονός αυτό αυτόματα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενισχύσεων, που είναι αναγκαίες για την επαγγελματική και προσωπική επιβίωση των αγροτών. Σήμερα, παραμένει άγνωστο πότε, πώς και σε τί ύψος τελικά θα καταβληθούν οι αγροτικές ενισχύσεις.

Η δε υποτιθέμενη δυνατότητα για υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ από μεμονωμένους χρήστες (και όχι από συνεταιρισμούς κλπ) αφορά πολύ μικρό αριθμό παραγωγών, αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις πολύπλοκες διαδικασίες, ενώ δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η έλλειψη για πρώτη φορά καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ αλλά και η αβεβαιότητα στο εάν το σύστημα βοηθάει τους αγρότες να δηλώσουν το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται, έχει δημιουργήσει σοβαρότατο αδιέξοδο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ που ήδη βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την αδυναμία του να διαχειριστεί τις δηλώσεις και πληρωμές των ενισχύσεων.

Ήδη από 1η Απριλίου, ενώ τυπικά άνοιξε στο κυβερνητικό νέφος «gov» για να υποβάλλονται οι δηλώσεις και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό για να τις διαχειριστεί, σήμερα, 3 μήνες μετά, επικρατεί το απόλυτο χάος. Και όλα αυτά μάλιστα, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι δηλώσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

Με τα δεδομένα αυτά, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση αρνείται να πράξει έστω και τα αυτονόητα. Εν μέσω θερινής περιόδου και καύσωνα και με τον όγκο των δηλώσεων σε εκκρεμότητα να είναι τεράστιος, είναι άγνωστο αν και πότε τελικά θα υποβληθούν οι δηλώσεις, με άμεσο κίνδυνο να υπάρξουν λάθη και συνεπώς προβλήματα στις πληρωμές. Οι αγρότες της χώρας βρίσκονται σε ομηρία και η Κυβέρνηση τους αγνοεί επιδεικτικά».

Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά για το θέμα τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ενώ με δήλωσή της τονίζει:

«..Αυτό που συμβαίνει δεν το θεωρώ καθόλου «αθώο» και δεν θα εκπλαγώ αν δω να κορυφώνεται η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου και η Κυβέρνηση αξιοποιώντας την οργή για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για τις οποίες αυτή έχει την αποκλειστική ευθύνη, να αναθέσει σε ιδιώτες τη διεκπεραίωση του έργου. Ένα ακόμη «colpo grosso» …” .

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ