Συζήτησαν για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών

Σειρά αιτημάτων που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς σε όλη τη χώρα έθεσαν υπόψη των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτη και Χρ. Κέλλα τα μέλη της Επιτροπής Ροδακινοπαραγωγών Συλλόγων Ελλάδος, με εκπροσώπους από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία μεταξύ των οποίων ο Χρ. Τασιούλας του συνεταιρισμού Γαία Φρούιτ από τα Δένδρα.

Τα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη των κ.κ. Σταμενίτη και Κέλλα συνοψίζονται στα εξής:

1. Την ενημέρωση των παραγωγών για την τιμή της αγροτικής παραγωγής που παραλαμβάνουν.

2. Τη μεγάλη απόκλιση της τιμής από τα πραγματικά κόστη της καλλιέργειας.

3. Τις απώλειες από τα άκαιρα και έντονα καιρικά φαινόμενα, που δεν αναγνωρίζονται από τις υπηρεσίες του ΕΑΓΑ και συνεπώς δεν λαμβάνουν αποζημίωση.

4. Το υψηλό κόστος παραγωγής (Πετρέλαιο, εφόδια κτλ).

5. Την αντιμετώπιση της σκόπιμα καθοδηγούμενης από τις βιομηχανίες υπερπαραγωγής, που έχει ως αποτέλεσμα σε καίριο χρόνο να μη γίνονται παραλαβές από τα εργοστάσιο λόγω υπερπληθώρας της προσφοράς και έτσι μεγάλες ποσότητες να μένουν ασυγκόμιστες και αδιάθετες.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν τη στήριξη της Πολιτείας, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια έχει να αναμετρηθεί με μια σειρά από προκλήσεις που υπονομεύουν την συνέχιση της. Καταθέτοντας τα αίτημα τους οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν ότι επιδιώκουν έναν ουσιαστικό διάλογο με την πλευρά των βιομηχάνων, αλλά και την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ.
Οι κ.κ. Σταμενίτης και Κέλλας σημείωσαν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος των εργατών γης.

Επιπρόσθετα, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αποδεδειγμένα σταθερά δίπλα στους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν σύντομη συνάντηση και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ