Β. Κόκκαλης: Απρόθυμη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ορθή αξιοποίηση του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας

«Απροθυμία της κυβέρνησης για την επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων των Κέντρων Υγείας και την ορθή αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού» διαπιστώνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

Αναλυτικότερα η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν ακόμη 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) περιλαμβάνουν την προ αγωγή της υγείας, την πρόληψη της νόσου, τη διάγνωση, την θεραπεία, την ολοκληρωμένη φροντίδα και τη συνέχεια αυτής.

Στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανήκουν και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία είναι αρμόδια για την ενημέρωση του πληθυσμού για την καλή υγεία, την καταγραφή των ασθενειών που εμφανίζονται, την αντιμετώπιση των συνεπειών τους και τη συγκρότηση σχεδίου για την αποφυγή εμφάνισής τους και σύμφωνα με τα οριζόμενα του Ν.1397/1983.

Για την υποστήριξη και την ολοκληρωμένη επιτυχή παροχή του έργου των Κέντρων Υγείας, προβλέπεται η στελέχωσή τους με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό με τους κλάδους που καθορίζονται στην παρ.6 του άρθρου 4, του N. 4486/2017 «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».

Σήμερα, 7 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, δυστυχώς, οι ανωτέρω κλάδοι στελέχωσης, δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στα οργανογράμματα των Κέντρων Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την παντελή αδυναμία προσλήψεων του απαραιτήτου προσωπικού αλλά καθιστά αδύνατη και τη μετάταξη και αξιοποίηση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων σε ανώτερη κατηγορία.

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/1119/οικ. 16/30-12-2022 (ΑΔΑ: 62ΒΜ46ΜΤΛ9-04Χ) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τα θέματα κινητικότητας «στην μη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων σε ανώτερη κατηγορία, λόγω μη ύπαρξης στο φορέα του κλάδου της ανώτερης κατηγορίας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Στους φορείς που δεν διαθέτουν κάποιο συγκεκριμένο κλάδο προσωπικού στον οργανισμό τους, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία τους, δύνανται, είτε να ασκούν την αρμοδιότητα ανακατανομής των κενών οργανικών θέσεων σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20 του ν.4622/2019, είτε, για όσους φορείς δεν έχουν την ανωτέρω αρμοδιότητα λόγω του ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4622/2019, θα πρέπει να προβούν σε τροποποίηση των οργανικών τους δια τάξεων ώστε να δημιουργούνται νέοι κλάδοι και θέσεις για να καλύπτονται οι όποιες ανάγκες τους στο πλαίσιο ορθολογικής οργάνωσης των υπηρεσιών τους και της εξυπηρέτησης της δημόσιας αποστολής τους».

Επειδή είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στο σύνολο του πληθυσμού, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Επειδή είναι δραματική η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και οι υπηρετούντες εργαζόμενοι με αυταπάρνηση καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στο δύσκολο έργο τους. Επειδή επιβάλλεται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στις κατάλληλες κατά περίπτωση θέσεις.

Επειδή υπάρχουν ανάγκες στο φορέα για ειδικότητες που κατέχει το προσωπικό που ήδη υπηρετεί.

Επειδή είναι άδικη για τους εργαζόμενους του φορέα η στέρηση του δικαιώματος για μετάταξή τους σε ανώτερη κατηγορία, εξαιτίας της αναλγησίας του κράτους. Επειδή είναι παράλειψη της Πολιτείας η μη θέσπιση των προβλεπόμενων από το νόμο θέσεων εργασίας.

Επειδή είναι αδικαιολόγητη η μακροχρόνια καθυστέρηση επικαιροποίησης των οργανογραμμάτων των Κέντρων Υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων και τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό;

2. Με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσουν την αδικία που υφίστανται οι ήδη υπηρετούντες εργαζόμενοι που αδυνατούν να μεταταχθούν σε ανώτερη κατηγορία εξαιτίας της μακροχρόνιας αναλγησίας για εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας;»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ