Δείτε τους αντιπάλους της ομάδας στη Γαλλία
Η μαγική Εθνική του 2024 πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νίκησε με 80-69 την Κροατία στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά και βάζει πλώρη για κάτι πολύ μεγαλύτερο στη Λιλ και στο Παρίσι. Καλάθης, Γιάννης, Παπαγιάννης ήταν σπουδαίοι, όσοι έπαιξαν πρόσφεραν για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη.
Ο στόχος επετεύχθη. Ο πρώτος στόχος του καλοκαιριού, για την ακρίβεια. Η Εθνική νίκησε με 80-69 την Κροατία το βράδυ της Κυριακής (7/7) στον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά, προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ταξιδέψει σε Λιλ και Παρίσι για κάτι μεγάλο, για κάτι σπουδαίο, για κάτι ιστορικό που θα μνημονεύεται για δεκαετίες.
Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη δεν είχε εύκολο έργο, έδειξε όμως χαρακτήρα, βρήκε απαντήσεις στα προβλήματα και με κορυφαίους τους Γιώργο Παπαγιάννη, Νικ Καλάθη, Γιάννη Αντετοκούνμπο πηρε το αποτέλεσμα στο κατάμεστο και καυτό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στη Λιλ η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον Καναδά, την Αυστραλία και τον νικητή του Προολυμπιακού Τουρνουά της Βαλένθια (Ισπανία ή Μπαχάμες), με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά για τα οποία θα υπάρξει κλήρωση.
Οι Κροάτες επιστρέφουν στη βάση τους μετά από καλή μάχη, δεν ήταν ωστόσο ομάδα στα κυβικά της Εθνικής. Πάλεψαν και πάλεψαν με πείσμα στον τελικό, όμως είχαν ποσοτικό θέμα καθώς το ροτέισόν τους είναι σχετικά μικρό και το ταλέντο των Σμιθ, Χεζόνια, Σάριτς, Ζούμπατς δεν έχει γύρω του το ανάλογο supporting cast.
Ο αγώνας
Με την κλασική πεντάδα (Καλάθης, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης) άνοιξε το ματς η Ελλάδα, που έψαξε το ανοιχτό γήπεδο. Ο Γιάννης επιτέθηκε κατά μέτωπο, ο Καλάθης έβαλε σουτ για το 9-12 στο 5′, όμως Παπανικολάου και Παπαγιάννης είχαν σημαντική φθορά με δύο φάουλ ο κάθε ένας πριν συμπληρωθεί το έβδομο λεπτό. Ακόμη κι έτσι, ακόμη κι αν ο Χεζόνια έκανε ζημιά (10 πόντοι), το φινάλε της περιόδου βρήκε τις δύο ομάδες στο 22-22 με την Εθνική να έχει 4/5 τρίποντα και μόλις δύο λάθη.
Στο ξεκίνημα της δεύτερης ο Αντετοκούνμπο όρμηξε ξανά και ξανά, έβαλε σουτάκι από μέση απόσταση και λέι-απ απέναντι στον Ζούμπατς για το 24-27 στο 12′, πριν ο Παπαγιάννης και ο Τολιόπουλος χτυπήσουν από την περιφέρεια για το 29-35. Το τέταρτο τρίποντο του Big Papa έγραψε το 33-40 στο 17′, οι Κροάτες είχαν εκπληκτικές αντιδράσεις σε σημεία που όλα έδειχναν εναντίον τους, έβαλαν τρίποντα, τετράποντα, μείωσαν στον πόντο (39-40) αλλά δεν πέρασαν μπροστά στο ημίχρονο (39-45).
Ο τρόπος με τον οποίο η Εθνική μπήκε στο β’ μέρος ήταν εντυπωσιακός, με Γουόκαπ και Καλάθη να κρατούν τη διαφορά κοντά στους δέκα, αλλά τους Κροάτες να αντέχουν, να αντέχουν, να αντέχουν και να παίρνουν το τρίτο φάουλ του Γιάννη στο 25′ (50-55). Ακολούθησε ένα ξέσπασμα του Καλάθη που εκνευρίστηκε από τον αντίπαλο προπονητή (50-60 στο 26′) και το φινάλε της τρίτης περιόδου (53-66) δημιουργούσε μία αίσθηση ασφάλειας πως η δουλειά θα γινόταν εύκολα ή δύσκολα.
Το καλάθι έκλεισε στις αρχές της τέταρτης, τα ελεύθερα σουτ δεν μπήκαν, όμως η άμυνα ήταν ακόμη εκεί και διέλυε κάθε προσπάθεια των Κροατών. Πότε με τον Γιάννη, πότε με τα γκαρντ. Ο Αντετοκούνμπο έβαλε 2/2 για το 57-70, έβαλε και σουτάκι για το 60-72, πριν βγάλει ασίστ στον Παπαγιάννη για το πεμπτο του τρίποντο (62-75) στο ματς. Που έκρινε τα πάντα! Και το φετινό όμορφο καλοκαίρι έγινε ακόμη πιο όμορφο. Η συνέχεια στις οθόνες…
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάζκεζ, Σάλινς, Ανάγια
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-22, 39-45, 53-66, 69-80
Οι αντίπαλοι στο Ολυμπιακό Τουρνουά
Η Εθνική ομάδα, η Ισπανία, η Βραζιλία και το Πουέρτο Ρίκο ήταν οι ομάδες που κατέκτησαν την πρώτη θέση στα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά (Πειραιάς, Βαλένθια, Ρίγα, Σαν Χουάν), με αποτέλεσμα να είναι πλέον γνωστές και οι 12 ομάδες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Αυτές είναι οι 12 ομάδες του τουρνουά (σε παρένθεση ο τρόπος που προκρίθηκαν):
Γαλλία (Διοργανώτρια)
Γερμανία (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Σερβία (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Καναδάς (Παγκόσμιο Κύπελλο)
ΗΠΑ (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Αυστραλία (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Ιαπωνία (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Νότιο Σουδάν (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Ελλάδα (Προολυμπιακό τουρνουά)
Ισπανία (Προολυμπιακό τουρνουά)
Βραζιλία (Προολυμπιακό τουρνουά)
Πουέρτο Ρίκο (Προολυμπιακό τουρνουά)
Οι όμιλοι των Ολυμπιακών Αγώνων
Group A
Αυστραλία
Ελλάδα
Καναδάς
Ισπανία
Group B
Γαλλία
Γερμανία
Ιαπωνία
Βραζιλία
Group C
Σερβία
Νότιο Σουδάν
Πουέρτο Ρίκο
ΗΠΑ
Το σύστημα διεξαγωγής
Οι 12 ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους. Από κάθε όμιλο προκρίνονται στα προημιτελικά οι δύο πρώτοι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι. Στη συνέχεια, αυτές οι οκτώ ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας ανάλογα με την απόδοσή τους και το ρεκόρ τους στη φάση των ομίλων, προκειμένου μετά να γίνει κλήρωση για να προκύψουν τα ζευγάρια που θα μονομαχήσουν στα προημιτελικά.
Οι ομάδες του πρώτου γκρουπ θα παίξουν με εκείνες του τέταρτου, ενώ το δεύτερο γκρουπ θα διασταυρωθεί με το τρίτο. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση, δεν μπορούν να κληρωθούν αντιμέτωπες στα προημιτελικά.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι 12 ομάδες, οι τρεις όμιλοι όμιλοι και το σύστημα διεξαγωγής
Το σύστημα διεξαγωγής του μπασκετικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 FIBA.BASKETBALL
Υπενθυμίζεται ότι η η φάση των ομίλων θα διεξαχθεί στη Λιλ και συγκεκριμένα στο Pierre Mauroy Stadium, ενώ τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός θα λάβουν χώρα στο Παρίσι, δηλαδή στην Accor Arena.