Μια υγιεινή διατροφική συνήθεια – όπως είναι η κατανάλωση σπόρων τσία – που μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Μια υγιεινή διατροφική συνήθεια – όπως είναι η κατανάλωση σπόρων τσία (chia) – που μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Ένα πρόσφατο ιατρικό περιστατικό τράβηξε την προσοχή σε μια φαινομενικά αβλαβή τάση για την υγεία, που μπορεί όμως να γίνει επικίνδυνη: Ένας άνδρας βίωσε ένα τρομακτικό επεισόδιο όταν έφτασε στα πρόθυρα πνιγμού αφού ήπιε νερό πάνω από ξηρούς σπόρους chia.

Ο 39χρονος άνδρας είχε ακούσει ότι οι σπόροι chia είναι καλοί για την υγεία του και έτσι έφαγε μια κουταλιά της σούπας από αυτούς.

Λίγο αργότερα, είχε τόσο μεγάλη δυσκολία στην κατάποση που δεν μπορούσε καν να κρατήσει κάτω το σάλιο του και έκανε εμετό. Όταν πήγε να δει το γιατρό του, η απόφραξη στον οισοφάγο του ήταν τόσο σοβαρή που έπρεπε να σπρώξουν κάθε ένα σπόρο chia ξεχωριστά προς τα κάτω χρησιμοποιώντας ένα βρεφικό σκεύος, κάτι που χρειάστηκε ώρες.

Τι συμβαίνει με τους σπόρους chia όταν έρχονται σε επαφή με νερό ή άλλα υγρά;
Οι σπόροι Chia, που προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica, είναι γνωστοί για τις υδρόφιλες ιδιότητές τους, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας σε διαλυτές ίνες στο εξωτερικό τους στρώμα. Σε επαφή με νερό ή άλλα υδατικά διαλύματα, αυτοί οι σπόροι υφίστανται μια ταχεία διαδικασία εμβάπτισης, απορροφώντας έως και 10-12 φορές το βάρος τους σε υγρό!
Η ταχεία και σημαντική επέκταση των σπόρων chia εντός του οισοφάγου, λόγω της υδρόφιλης φύσης τους, μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του οισοφάγου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), οδυνοφαγία (επώδυνη κατάποση), οπισθοστερνικός πόνος (άλγος στο στήθος) και σε σοβαρές περιπτώσεις, αναπνευστική δυσχέρεια, εάν ο αεραγωγός είναι σε κίνδυνο.

Η απόφραξη του οισοφάγου από σπόρους chia απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Συχνά απαιτείται ενδοσκοπική παρέμβαση για την αφαίρεση της μάζας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του βλεννογόνου και πιθανές επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Προφυλάξεις ή μέθοδοι προετοιμασίας για την ασφαλή κατανάλωση σπόρων chia

Για να μετριαστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση σπόρων chia, προτείνεται η προενυδάτωση των σπόρων chia! Η εμβάπτισή τους σε υγρό για τουλάχιστον πέντε έως δέκα λεπτά επιτρέπει την επαρκή ενυδάτωση και σχηματισμό γέλης, μειώνοντας την πιθανότητα ταχείας επέκτασης εντός του οισοφάγου.
Η ενσωμάτωση των σπόρων chia σε τρόφιμα και ποτά είναι μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική. Όταν προστίθενται σε smoothies, γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης ή άλλα πιάτα που περιέχουν υγρό, οι σπόροι chia σχηματίζουν εύκολα ένα τζελ, διευκολύνοντας την ασφαλή κατάποση και πέψη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ