Τοξικό αρσενικό και μόλυβδος ανιχνεύθηκαν σε ταμπόν που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη για ταμπόν που έγινε ποτέ

Οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα από δώδεκα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του αρσενικού, σε ευρέως διαθέσιμα ταμπόν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που χρησιμοποιούνται από δυνητικά εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο μόλυβδος βρέθηκε και στα 30 ταμπόν που δοκιμάστηκαν από 14 διαφορετικές μάρκες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Environmental International.

Η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη.

Αυτή είναι η πρώτη εργασία που μετράει τη συγκέντρωση μετάλλων στα ταμπόν, δήλωσε η Jenni Shearston, μεταδιδακτορική υπότροφος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι το δέρμα του κόλπου είναι πιο διαπερατό από άλλες περιοχές του σώματος και οτιδήποτε περνάει στην κυκλοφορία του αίματος από τον κόλπο δεν περνά πρώτα από το γαστρεντερικό σωλήνα, ούτε φιλτράρεται από το ήπαρ, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα προϊόντα αγοράστηκαν από μεγάλους διαδικτυακούς λιανοπωλητές και καταστήματα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Οι ερευνητές δεν ανέφεραν τις μάρκες. Η Shearston δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για τη λίστα των προϊόντων.

Οι σημαντικότερες μάρκες ταμπόν περιλαμβάνουν τα Tampax από την Procter & Gamble Co., την Kotex από την Kimberly-Clark Corp. και Playtex από την Edgewell Personal Care Co. Οι εταιρείες δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια.

Τα ταμπόν γίνονται με βαμβάκι, ρεγιόν ή με συνδυασμό των δύο. Οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανό τα μέταλλα να απορροφήθηκαν από το έδαφος από τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων της εμμήνου ρύσεως. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν  προστεθεί σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακά ή ως έλεγχος οσμών, ανέφερε η έκθεση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα οργανικά ταμπόν περιείχαν λιγότερο μόλυβδο και περισσότερο αρσενικό από τα μη βιολογικά και τα ταμπόν που αγοράζονται στις ΗΠΑ είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου από αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το κάδμιο, τον χαλκό, τον υδράργυρο και το νικέλιο, μεταξύ άλλων.  «Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη για κανονισμούς που απαιτούν τη δοκιμή των μετάλλων στα ταμπόν από τους κατασκευαστές», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ