Μακροζωία: Το χόμπι που πρέπει να επιλέξετε για να ζήσετε μέχρι τα 100, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τι χρειάζεται για να ζήσετε μια υγιή ζωή και να φτάσετε μέχρι 100 ετών; Η επιστήμη έχει δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διαχείριση του στρες και το να έχετε δίπλα σας τα αγαπημένα σας πρόσωπα, είναι παράγοντες που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όμως, γνωρίζατε ότι ορισμένα χόμπι συνδέονται επίσης με τη μακροζωία;

Μακροζωία: Οι 3 υγιεινές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα 100, σύμφωνα με νέα μελέτη
Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν μια άμεση σχέση μεταξύ της μακροζωίας και της κηπουρικής, ενός χόμπι που συμβάλλει στην διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Αναρωτιέστε πώς; Ειδικοί στη γήρανση εξηγούν τη σύνδεση αυτή, αλλά και ποια φυτά στον κήπο σας ωφελούν τον εγκέφαλό σας.

Πώς η κηπουρική βελτιώνει την σωματική υγεία

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Η κηπουρική αποτελεί επίσης μια μορφή προπόνησης! Η Darnell Cox, MA, γεροντολόγος και ιδρυτής του Live Young Lifestyle, επισημαίνει τα ευρήματα μιας επιστημονικής μελέτης που δείχνει ότι η κηπουρική συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η Cox λέει ότι η κηπουρική θεωρείται μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι καλή για την καρδιά. Επίσης, αναφέρει ότι το να περνάτε χρόνο έξω στη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Επιπλέον, όταν έχετε τα χέρια σας στη γη, το σώμα σας “γειώνεται” μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “γείωση ή earthing”», αναφέρει η Cox. Εξηγεί ότι η γείωση είναι η διαδικασία με την οποία το φυσικό αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο της γης βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας, στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (που είναι επίσης γνωστή ως ορμόνη του στρες), αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Εκτός από τη συμβολή της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η Cox λέει ότι η κηπουρική μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των μυών, στην καύση θερμίδων και στην βελτίωση της ισορροπίας, ωφελώντας κατ’ επέκταση τη σωματική υγεία. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κηπουρική συνδέεται με όλα τα παραπάνω οφέλη για την υγεία και είναι ένας ευκολότερος τρόπος άσκησης για το σώμα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.

Η Dr Kellyann Petrucci, MS, ND, μια ιατρός φυσικοπαθητικής και συγγραφέας του βιβλίου The Bone Broth Diet, επισημαίνει ότι το να περνάτε χρόνο στον ήλιο φροντίζοντας τα φυτά σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για τον εγκέφαλο, τα οστά και το έντερο. Στην πραγματικότητα, η μη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D συνδέεται με πρόωρο θάνατο – ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η κηπουρική συνδέεται με τη μακροζωία.

“Κλειδί” για την μακροζωία η ψυχική υγεία
Η κηπουρική δεν είναι μόνο ωφέλιμη για το σώμα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει και την ψυχική υγεία, η οποία είναι κλειδί για την μακροζωία, καθώς οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι τείνουν να ζουν περισσότερο. «Η σύνδεση με τη φύση που έχετε όταν κάνετε κηπουρική έχει τη δύναμη να σας ανανεώσει και να αναζωογονήσει το μυαλό σας – προσφέροντας ένα καταφύγιο από το άγχος της καθημερινότητας», λέει η Dr Petrucci. «Η ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας. Το να βλέπετε τους πραγματικούς καρπούς της δουλειάς σας, να παρακολουθείτε τα φυτά σας να μεγαλώνουν και να ευδοκιμούν συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσής σας».

Το χόμπι που μειώνει το άγχος
Η επιστήμη το επιβεβαιώνει αυτό, αποδεικνύοντας ότι ο χρόνος που περνάμε στον κήπο συνδέεται με τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και της κόπωσης. «Η κηπουρική μπορεί να δώσει αίσθημα σκοπού, ενώ εάν εργάζεστε με άλλους προάγει την κοινωνική συναναστροφή», προσθέτει η Cox. «Οι συγκομιδές συχνά μοιράζονται με τους φίλους και την οικογένεια και οι κοινοτικοί κήποι βοηθούν στην ανάπτυξη σχέσεων και ενισχύουν την αίσθηση του “ανήκειν”». Έχοντας αυτό κατά νου, το να καλέσετε τους φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να φτιάξετε όλοι μαζί τον κήπο, όχι μόνο θα ωφελήσει την υγεία σας, αλλά και τη δική τους.

enikos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ