Ε.Κ.Λ.: Να σταματήσει ο εμπαιγμός και να ανακληθεί η απόλυση σε βάρος συναδέλφου εργαζόμενου ΑμεΑ

Δείτε τί αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου

Την «αποτελεσματικότητα» του επιτελικού κράτους γνωρίζουν διαρκώς οι πολίτες σε βάρος τους. Αποτελεσματικό και γρήγορο όταν «κυνηγά» τους πολίτες και «βραδύκαυστο» κι ανάλγητο όταν αφορά τα δικαιώματά τους!

Αυτό είναι το συναίσθημα του συναδέλφου ΑΜΕΑ που απολύθηκε δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο για τον ίδιο λόγο από διαφορετικές υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικά να έχει οποιαδήποτε ευθύνη γι΄αυτό. Ο συνάδελφος είχε προσληφθεί αρχικά στον Δήμο Λαρισαίων(6-04-2023) με 8μηνη Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου ως Εργάτης Καθαριότητας(ΥΕ) στα πλαίσια της σχετικής προκήρυξης .

Μετά από σχεδόν ένα μήνα(2-05-2023) του ανακοινώθηκε η απόλυσή του καθώς, όπως απαντήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, μετά από έλεγχο του ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων ανασυντάχθηκαν και ο ίδιος δεν περιλαμβάνονταν πια! Και η αλλαγή που συνέβη είχε να κάνει με τα κριτήρια πρόσληψης καθώς η αναπηρία δεν μοριοδοτούνταν πια, ενώ στην προκήρυξη του διαγωνισμού(ΣΟΧ 2/2023) αυτό περιλαμβάνονταν!

Κατά ανάλογο τρόπο το ίδιο συνέβη ένα χρόνο μετά, με την πρόσληψή του σε αυτή την περίπτωση να αφορά ένα άλλο οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων την ΔΕΥΑΛ και πάλι με 8μηνη ΣΟΧ ως Ανειδίκευτος Εργάτης. Μετά από ένα μήνα απασχόλησης και για τον ίδιο λόγο (επανέλεγχος ΑΣΕΠ, ανασύνταξη πινάκων κατάταξης) ο συνάδελφος απολύθηκε και πάλι.

Το λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής : πως είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος που πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις με βάση τους σχετικούς διαγωνισμούς πρόσληψης, να προσλαμβάνεται και στην πορεία να αναιρούνται τα κριτήρια που έθετε ο διαγωνισμός ; Με βάση τα όσα απαντούν οι παραπάνω υπηρεσίες λένε πως οι προκηρύξεις των διαγωνισμών πρίν δημοσιευθούν ελέγχονται για την νομιμότητά , την εγκυρότητά τους από το ΑΣΕΠ.

Πως γίνεται λοιπόν, αν η διαδικασία είναι έτσι ,μετά από ένα μήνα να έρχεται ξανά ο ΑΣΕΠ και να αναιρεί αυτό που ενέκρινε ; Πως είναι δυνατόν μάλιστα να επαναλαμβάνεται η ίδια ακριβώς διαδικασία μετά από ένα χρόνο;
Ο εμπαιγμός που βιώνει ο συνάδελφος είναι απερίγραπτος και προσβλητικός. Πολύ δε περισσότερο που πρόκειται για ένα άτομο ΑΜΕΑ και όλες οι διαδικασίες και κυρίως αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά αυτή απέναντί του επιδρούν αρνητικά σε ζητήματα όπως η ομαλή κοινωνική του ένταξη κ.α.

Οι παραπάνω υπηρεσίες και οργανισμοί (Δήμος Λαρισαίων, ΔΕΥΑΛ,ΑΣΕΠ) οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά που συμβαίνουν σε βάρος του συναδέλφου. Απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος του και να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόλυσή του και να επιστρέψει στην δουλειά μέχρι την ολοκλήρωση της Σύμβασής του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ