Μ. Κωστή: SOS εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί των Γόννων

Δείτε την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τεμπών που υπογράφει η επικεφαλής της

Χθες Τετάρτη 17/7/24, μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τεμπών, ελαιοπαραγωγοί από τους Γόννους και από άλλα χωριά του Δήμου, έστειλαν SOS, για την παραγωγή της ελιάς που κινδυνεύει να χαθεί λόγω έλλειψης νερού, αποδίδοντας την κύρια ευθύνη στην ολιγωρία της δημοτικής αρχής.

Οι δημότες, κυρίως των Γόννων, όπου αυτή τη στιγμή “καίγονται”, εξέφρασαν με τρόπο σαφή και “έντονο” την αγωνία τους.
Ο λόγος της αγωνίας τους επίσης σαφής και ξεκάθαρος. Είτε η δημοτική αρχή κάνει άμεσες κινήσεις, για μερική διόρθωση του εγκαταλελειμμένου αρδευτικού δικτύου, ώστε να μπορέσουν να ποτίσουν, σώζοντας τμήμα της παραγωγής, ή αυτή “πάει στράφι”.

Η Δημοτική αρχή, ενώ αρχικά ήθελε να περιορίσει τη συζήτηση μεταξύ του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων, μετά από πίεση των παρατάξεων, υποχώρησε και δέχτηκε ο λόγος να δοθεί, κυρίως, στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζουν τα πράγματα από πρώτο χέρι και οι λύσεις που προτείνουν είναι ρεαλιστικές.

Την κυρίως εισήγηση, εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών, έκανε ο τοπικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην κοινοτάρχης Γόννων, Τάκης Δημεράς.

Αν και δεν υπήρξε καμία επισήμως δέσμευση του Δημάρχου, για πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, εντούτοις μετά την εντονότατη πίεση που δέχτηκε από τους αγρότες των Γόννων, κάποιες μικρές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο αρδευτικό δίκτυο, ενδέχεται να δώσουν μια ανάσα ανακούφισης και μια ελπίδα ότι η παραγωγή της ελιάς δεν θα καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι μικροδιορθώσεις στο αρδευτικό σύστημα, γίνονται δεκτές ως λύση ανάγκης, χωρίς να εγκαταλείπεται η διεκδίκηση, από τους αγρότες και την Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, για ολοκληρωμένη δημιουργία αρδευτικού δικτύου, με πλήρη αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλό κόστος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών παρακολουθεί από πολύ κοντά την υπόθεση, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, για όλη την περιοχή και επιπλέον γιατί οι κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί των Γόννων, διαθέτοντας λίγα στρέμματα, είναι στην κυριολεξία “κρεμασμένοι” από την παραγωγή της κάθε χρονιάς, για να μπορούν να επιβιώνουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ